x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Ultimele retuşuri înainte de CM de handbal

Ultimele retuşuri înainte de CM de handbal

de Marius Mihalcea    |    04 Ian 2011   •   18:24
Ultimele retuşuri înainte de CM de handbal
Sursa foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor/Intact Images

145034-intact-imagesgazeta-sporturilorraed-krishan20100614161119029.jpgÎntre 7 şi 11 ianuarie, naţionala lui Vasile Stângă se va afla în Elveţia, unde va susţine trei amicale, cu reprezentativa ţării-gazdă, cu Norvegia şi cu Slovenia, acestea fiind ultimele jocuri-test înaintea meciului de debut la Campionatul Mondial, cu Croaţia. „La Izvorani ne-am pregătit bine, acum rămâne de văzut cum ne vom prezenta la meciuri. Oricum, în Suedia ne aşteaptă o competiţie foarte grea. Le-am spus băieţilor că meciul din deplasare cu Rusia, din barajul de calificare la Mondiale, trebuie să fie etalonul nostru.

Trebuie să trecem de faza grupelor preliminare, iar principalul nostru atu va fi forţa grupului”, a declarat selecţionerul României, Vasile Stângă. La Campionatul Mondial, echipa naţională de handbal masculin a României face parte din Grupa C şi va  întâlni, în ordine, Croaţia (14 ianuarie), Danemarca (16 ianuarie), Algeria (17 ia­nuarie), Australia (19 ianuarie) şi Serbia (20 ianuarie). În grupele principale se califică primele trei clasate din cele patru grupe preliminare.

Antrenorul tricolorilor este de părere că bronzul european cucerit în decembrie anul trecut de naţionala de handbal feminin a României îi obligă pe elevii săi să-şi depăşească în Suedia condiţia unde vor face parte din categoria outsiderilor. „Simţim o anumită presiune, după performanţa fantastică a fetelor la Campionatul European. Urmăm noi, sper să nu deza­măgim şi să fim exact opusul fetelor. Băieţii trebuie să reziste şi mental, şi fizic. Este însă greu să ne gândim la o medalie. Este destul de departe de noi această performanţă, deşi ar fi bine să ne gândim şi acolo”, a spus Stângă, precizând totodată că obiectivul naţionalei masculine şi al său personal în 2011 este calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Londra.

 

Prezentare
Chiar dacă reprezentativa României nu face parte dintre favoritele CM, preşedintele FRH, Cristian Gaţu, are mare încredere în băieţii lui Vasile Stângă. „Sunt convins că performanţa fetelor a fost aplaudată de băieţi, iar acum apare o răbufnire masculină şi vor să ajungă şi ei ca ele. Dacă jucătorii vor intra pe teren conştienţi că pot să învingă şi, dacă vor neglija cartea de vizită a adversarilor, s-ar putea ca buturuga mică să răstoarne carul mare”, a spus Gaţu. Altfel, lotul României pentru CM va fi prezentat oficial miercuri, 12 ianuarie, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă care se va desfăşura la Restaurantul Crama Domnească, începând cu ora 11:00.

 

Şania: „Este foarte ciudat că ni se cere şi nouă să luăm o medalie”
Pentru Alin Şania şi Alexandru Csepreghi, cel mai realist obiectiv al na­ţionalei României la Campiona­tul Mondial din Suedia este calificarea în grupele principale ale competiţiei. „Este foarte ciudat faptul că toată lumea ne cere şi nouă să câştigăm o medalie, după performanţa fetelor. Eu zic să ne vedem totuşi lungul nasului, pentru că noi suntem la un anumit nivel, iar fetele sunt acolo sus şi au experienţă la turneele finale. Noi suntem abia la început, trebuie să ne obişnuim cu astfel de competiţii, iar peste ceva timp cred că va fi ceva mai bine. Dacă vom reuşi să trecem de faza grupelor, ar fi o performanţă foarte mare pentru noi, una de care ar trebui să fim mândri”, a spus Alin Şania, completat de Alexandru Csepreghi: „În ultimii ani, fetele au fost mereu deasupra noastră şi toată lumea spune că ar trebui să egalăm performanţele lor. Eu cred că a fi foarte bine dacă am reuşi să ajungem măcar la jumătate din valoarea lor, însă ne va fi foarte greu. În handbalul masculin sunt mai multe echipe pu­ternice, care se luptă pentru locurile de pe podium, în vreme ce la fete sunt doar cinci-şase formaţii. În Suedia, noi nu suntem nici măcar printre favoritele grupei, printre echipele care să aibă şanse la calificare, dar cred că putem face o surpriză, pentru că ne-am pregătit foarte bine”.

×
Subiecte în articol: handbal masculin sporturi