x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Vonn

Vonn

de Sorin Anghel    |    29 Dec 2009   •   00:00
Vonn
Sursa foto: /Reuters

Este cea mai bună schioare a lumii în clipa de faţă. Sezonul acesta speră să-şi pună în vitrina cu trofee şi o medalie olimpică. Americanca Lindsey Vonn a câştigat anul trecut Cupa Mondială şi două titluri, la Coborâre şi Super G, la "mondialul" de la Val d'Isere. A crescut foarte mult şi ca imagine, astfel că i-a fost foarte uşor să-şi schimbe schiurile. I-a părăsit pe cei de la Rossignol şi s-a suit pe Head.



Jurnalul Naţional: Îţi mai aminteşti ziua în care te-ai urcat prima oară pe schiuri?

Lindsey Vonn: Aveam doi ani şi jumătate, deci nu-mi mai amintesc decât faptul că m-am bucurat foarte mult. A fost foarte distractiv. Am primit gogoşi cu ciocolată pe deasupra. A fost o zi fantastică, care mi-a plăcut tare mult. Poate că asta m-a atras prima oară la schi.

Când ţi-ai dat seama că poţi ajunge o schioare mare?


Pe la 9 sau 10 ani am început să merg la concursuri internaţionale, unde concuram împotriva unor copii cu 2-3 ani mai mari decât mine. Cred că atunci mi-am dat seama că pot face ceva în schi. Apoi, îmi mai amintesc că obiectivul meu cel mare a fost să fac parte din echipa Statelor Unite pentru Jocurile Olimpice din 2002, de la Salt Lake.

Eşti dublă campioană mondială. Care este următorul tău obiectiv? Un titlu olimpic?

Jocurile Olimpice reprezintă o provocare pentru mine şi îmi doresc să câştig o medalie la Vancouver, indiferent dacă ea va fi de aur, argint sau bronz.

Câte perechi de schiuri foloseşti într-un sezon?

Eu folosesc foarte multe perechi de schiuri, dar asta nu e chiar amuzant. Într-un sezon, cred că folosesc cel puţin 60 de perechi de schiuri.

Ce se întâmplă cu schiurile vechi, cele de care nu mai ai nevoie?


Ajung la juniori.

Care a fost cel mai trist moment pe care l-ai trăit de când concurezi în Cupa Mondială?


Cred că s-a întâmplat la Jocurile Olimpice de la Torino, în 2006, când m-am lovit la spate în timpul antrenamentului de la Coborâre. A fost un moment în care mi-am dat seama că trebuie să mă cunosc mai bine.

Dintre fetele care concurează cu tine în Cupa Mondială, care ţi se pare că are un stil foarte apropiat de al tău?


Stilul meu seamănă foarte mult cu cel pe care îl avea Janica Kostelic, dar ea s-a retras acum doi ani, aşa că nu mai există acum o fată care să schieze la fel ca mine.

Care a fost cea mai grea cursă din sezonul trecut?

Cred că proba de Coborâre de la Campionatul Mondial de la Val d'Isere, dar asta doar pentru că am fost foarte nervoasă. Am avut ceva probleme atunci şi am vrut să mă concentrez doar pe proba asta. Au fost nişte întârzieri cu două zile înainte, nu vreau să dau mai multe amănunte, nu e bine să spun, nici măcar nu e bine să mă gândesc. Era o presiune mare asupra mea, iar atunci când ai presiune pe tine nu poţi trece peste acele momente decât dacă eşti făcut pentru aşa ceva. Iar eu am trecut şi am câştigat medalia de aur. Până la urmă, a fost o zi superbă.

Sezonul acesta te concentrezi mai mult pe Cupa Mondială sau pe Jocurile Olimpice?


Mă voi concentra atât pe Cupa Mondială, cât şi pe Jocurile Olimpice. Am foarte multe curse în Cupa Mondială, atât înainte, cât şi după Jocurile Olimpice. Evident, cele mai importante curse vor fi cele de la Vancouver, din februarie. Eu vreau totuşi să iau o medalie la Jocurile Olimpice şi să câştig din nou Cupa Mondială, aşa că voi merge la toate cursele ca să câştig.

×
Subiecte în articol: competitori