x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Spovedanie din închisoare / Montgomery recunoaşte că s-a dopat pentru a deveni campion olimpic

Spovedanie din închisoare / Montgomery recunoaşte că s-a dopat pentru a deveni campion olimpic

de Ovidiu Ciutescu    |    25 Noi 2008   •   00:00
Spovedanie din închisoare / Montgomery recunoaşte că s-a dopat pentru a deveni campion olimpic

Fostul sprinter american Tim Montgomery, încarcerat pentru vânzare de heroină şi fraudă bancară, a recunoscut, într-un interviu la postul HBO Sports, că s-a dopat înaintea Jocurilor Olimpice din 2000. Fostul atlet a declarat că nu merită medalia de aur cu ştafeta SUA de 4x100 m, obţinută la competiţia de la Sydney.



"Înainte de Jocurile Olimpice din 2000 din Australia, am încălcat regulile. Am luat testosteron şi am folosit HGH (un hormon de creştere) de patru ori pe lună", a dezvăluit Montgomery din închisoarea în care este încarcerat pentru nouă ani, informează Mediafax. Această declaraţie ar putea să-i determine pe reprezentanţii Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) să retragă medaliile de aur obţinută în proba de 4x100 metri de ştafeta SUA, din care au făcut parte Tim Montgomery, Maurice Greene, Jon Drummond, Bernard Williams, Brian Lewis şi Kenneth Brokenburr. CIO a luat deja hotărârea să retragă medaliile tuturor ştafetelor SUA de 4x400 m de la JO-2000, după ce atletul Antonio Pettigrew a recunoscut că s-a dopat, şi a procedat la fel pentru coechipierele lui Marion Jones din probele de 4x100 m şi 4x400 m.

În 2002, Montgomery reuşise să doboare recordul mondial la 100 m, cu timpul de 9 secunde 78 de sutimi, la Paris, dar această realizare i-a fost anulată după ce s-a dovedit implicarea sa în afacerea Balco, un scandal de dopaj cu steroizi anabolizanţi, care a şi dus la încheierea carierei sale sportive în decembrie 2005. Chiar dacă nu a fost niciodată descoperit dopat, implicarea sa în această afacere a dus la anularea tuturor rezultatelor obţinute de Montgomery din 2001. "Mental îmi doream, dar fizic nu am depus suficientă muncă pentru a obţine aceste performaţe. Nu vroiam decât să-mi văd numele în ziare şi faţa mea la televizor. Pentru toate astea am făcut aceste lucruri. Ceea ce a făcut din mine un campion, a fost şi cauza decăderii mele. Tot ceea ce mi-a rămas acum sunt visele şi amintirile la ceea ce am izbutit să relizez", a explicat Montgomery. Montgonery a recunoscut că deşi fondatorul Balco, Victor Conte, nu le-a spus niciodată atleţilor că produsele aşa-numite "Proiect record mondial" erau în fapt steroizi, el a ştiut mereu că erau substanţe dopante.

×
Subiecte în articol: sport montgomery