x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Statut cu dus si-ntors

Statut cu dus si-ntors

21 Sep 2004   •   00:00

Partida dintre FC National si Universitatea Craiova (3-1), disputata sambata in Cotroceni, a starnit o noua controversa in fotbalul romanesc: numarul de jucatori straini care pot fi utilizati pe durata unei partide in Divizia A.

MARIAN STEFAN, VICENTIU NEAGOE

Conducerea olteana a depus un memoriu la finalul jocului prin care a contestat faptul ca la echipa gazda au fost utilizati pe toata durata meciului sase jucatori straini, lucru care contravine Regulamentului. Comisia de Disciplina a LPF se confrunta astfel cu o premiera, cazul urmand a fi clarificat maine in sedinta prezidata de Alexandru Boc.

"IMPRICINATII". Twaite, McKain, Abiodun, Shroj, Griffiths si Mitrovici sunt numele celor sase fotbalisti utilizati de antrenorul Cosmin Olaroiu impotriva Craiovei. Dar Twaite a fost schimbat la pauza cu Flavius Moldovan, in timp ce Griffiths si Mitrovici au fost introdusi in minutele 72 si 78 in locul lui I. Savu, respectiv Gigel Coman. Astfel ca, in ultimul sfert de ora al jocului, in formatia bancara se aflau cinci jucatori straini, asa cum este stipulat in ROAF.

CONFUZ. Atunci cand vorbeste despe jucatori, Regulamentul elaborat de Federatia Romana de Fotbal, articolul 16, alineatul 7 este ambiguu. Nu se specifica daca echipele divizionare A pot folosi un numar de cinci fotbalisti straini pe intreaga durata a jocului sau acestia pot intra simultan. Obisnuit pentru Romania, un text de "lege" lasa loc interpretarilor, astfel ca la prima vedere contestatia Craiovei pare intemeiata.

DOVADA

"Exista la toate cluburile stenogramele Adunarii Generale in care s-a decis ca in meciurile din Divizia A sa poata evolua 5 jucatori straini in acelasi timp. Dar domnul Badea n-are de unde sa stie, pentru ca n-a participat la acea adunare" - Gino Iorgulescu, Presedinte FC National

REACTIE

"FC National si-a creat un avantaj prin introducerea a 6 jucatori straini. ROAF-ul spune ca la Divizia A nu poti avea mai mult de 5 straini pe teren, pe durata partidei. Acest lucru este ambiguu si este posibil sa mori cu dreptatea pe buze" - Pavel Badea, Presedinte "U" Craiova

PAREREA LUI IORGULESCU

Articolul 16, alineatul 7 din Regulamentul jocului de fotbal nu este foarte clar: "Echipele pot folosi in formatiile lor maximum trei jucatori de cetatenie straina, in teren, pe toata durata jocului. Prin exceptie, echipele divizionare A pot folosi cinci jucatori de cetatenie straina". Presedintele lui FC National, Gino Iorgulescu, spune insa ca numarul jucatorilor straini care pot fi folositi simultan intr-un meci a fost hotarat in Adunarea Generala, stenograma fiind trimisa catre toate cluburile. "Am vorbit si inainte de meci cu reprezentantii Ligii si ai Federatiei. Nu puteam sa comit o astfel de eroare, mai ales ca Griffits a intrat pe teren cand scorul era 3-1 pentru noi. In Adunarea Generala am stabilit ca la Divizia A pot juca in acelasi timp cinci straini. Nu stiu cine a participat de la Craiova la acea sedinta. Sa caute domnul presedinte Badea stenograma la club, pentru ca a fost trimisa catre toti conducatorii. Nu vor avea sorti de izbanda!"

FARA SANSE

Chiar daca textul de regulament este confuz, federalul Dumitru Mihalache a afirmat sambata seara, dupa meci, ca "memoriul Craiovei e mort din start". Surse din cadrul LPF au explicat ca formularea "in teren" se traduce cu "simultan", astfel ca "Nationalul a procedat corect atunci cand a avut cinci jucatori straini in acelasi timp, chiar daca pe tot parcursul meciului au fost utilizati sase. In mod normal, Comisia LPF nu poate da castig de cauza Universitatii", a conchis sursa noastra.
×
Subiecte în articol: sport jucatori străini