x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Iga Swiatek a câştigat pentru a patra oară turneul de la Roland Garros

Iga Swiatek a câştigat pentru a patra oară turneul de la Roland Garros

de Redacția Jurnalul    |    08 Iun 2024   •   18:34
Iga Swiatek a câştigat pentru a patra oară turneul de la Roland Garros
Sursa foto: Hepta

Poloneza Iga Swiatek, numărul unu mondial al tenisului feminin, a obţinut sâmbătă al patrulea său titlu în turneul de la Roland Garros, după o finală dezechilibrată împotriva italiencei Jasmine Paolini, locul 15 mondial, pe care a învins-o cu 6-2, 6-1.

Iga Swiatek, care a împlinit recent 23 de ani, a mai câştigat turneul de la Roland Garros, în 2020, 2022 şi 2023, şi are în palmares şi o victorie la US Open, în 2022. La ediţia din acest an a turneului din capitala Franţei, ea a fost în mare dificultate în turul al doilea în faţa japonezei Naomi Osaka, fost lider mondial.

În competiţiile de Mare Şlem, Jasmine Paolini, care are 28 de ani, atinsese până acum o singură dată optimile, la începutul acestui an, la Openul Australiei. Pe zgura pariziană, ea nu trecuse niciodată de turul doi.

Swiatek a ajuns la 21 de victorii consecutive la Roland Garros în era Open, ea fiind pe locul patru la acest capitol, după Chris Evert (29), Monica Seles (25) şi Justine Henin (24), notează Reuters.

Poloneza, care a venit la Paris în forma vieţii sale, după ce a câştigat turneele WTA 1.000 de la Madrid şi Roma, a ajuns la 19 succese consecutive pe zgură în acest an, cea mai lungă serie din cariera sa,

Știre inițială: Finala feminină de simplu de la Roland Garros este programată sâmbătă și le va avea față în față pe Iga Swiatek și pe Jasmine Paolini. Iga Swiatek, numărul unu mondial, este la o victorie distanță de a cuceri al patrulea titlu la Roland Garros și al cincilea de Grand Slam în total.

Italianca Jasmine Paolini, a 12-a favorită, a surprins pe toată lumea, inclusiv pe ea însăși, în drumul spre cea mai importantă finală a carierei sale.

Finala de la Roland Garros se va juca pe arena Philippe Chatrier, sâmbătă, de la ora 16:00, ora României.

Roland Garros este al doilea Grand Slam al sezonului. Prin accederea în finală, Swiatek și Paolini și-au asigurat 1.300 de puncte și 1.200.000 de euro.

Învingătoarea va câștiga 2.000 de puncte și 2.400.000 de euro.

Ajungând în prima sa finală majoră, Paolini va debuta luni în Top 10 în clasamentul WTA. Ea va fi fie cea mai bine clasată italiancă de la Roberta Vinci, pe locul 7, fie, dacă va câștiga titlul, de la Sara Errani, în 2013, pe locul 5.

Swiatek a fost la un punct de a se înclina în turul al doilea în fața lui Naomi Osaka, dar dubla campioană în exercițiu a scăpat și s-a impus cu 7-6(1), 1-6, 7-5. De când s-a confruntat cu acea minge de meci, Swiatek a câștigat 52 din următoarele 66 de game-uri.

După o victorie în două seturi în fața Mariei Bouzkova în turul al treilea, Swiatek a învins-o categoric, în 40 de minute, pe Anastasia Potapova, câștigând cu 6-0, 6-0. Swiatek a continuat prin a învinge două campioane de Grand Slam în exercițiu, trecând ușor de Marketa Vondrousova, cap de serie numărul 5, cu 6-0, 6-2, și de Coco Gauff, favorită numărul 3, cu 6-2, 6-4, în semifinale.

Victoria în fața lui Gauff i-a prelungit seria de victorii la activ la 18 meciuri (a cucerit titlurile de la Madrid și Roma) și la 20 de victorii la Roland Garros, ceea ce a dus-o în a treia finală consecutivă la Paris. De la ascensiunea pe locul 1 în 2022, ea are acum un scor de 16-4 împotriva adversarelor din Top 10.

Înainte de acest an, Paolini nu trecuse niciodată de turul doi la Paris. De fapt, în urmă cu 12 luni, ea se afla la Markaska, în Croația, jucând un WTA 125. Dar ea a continuat să se bazeze pe sezonul său de succes, unul în care a câștigat cel mai important titlu din cariera sa în februarie, la Dubai, turneu de nivel WTA 1000.

Paolini a ajuns în prima sa semifinală de Grand Slam după ce a petrecut aproape nouă ore pe teren, cele mai multe dintre cele patru semifinaliste. După victoriile directe în fața lui Daria Saville și Hailey Baptiste, cu care a început turneul, ea a venit cu un trio de victorii în trei seturi, învingându-le pe Bianca Andreescu, Elina Avanesyan și Elena Rybakina, favorita numărul 4. Victoria lui Paolini în fața lui Rybakina a fost a doua sa victorie în Top 10 din acest sezon.

Paolini și-a păstrat ce a avut mai bun pentru semifinale, învingând-o pe Mirra Andreeva, în vârstă de 17 ani, cu 6-3, 6-1 și a devenit prima și cea mai tânără italiancă de la Sara Errani, în 2012, care ajunge în finala Roland Garros.

Swiatek, în vârstă de 23 de ani, încearcă să câștige al treilea său titlu consecutiv la Roland Garros și al patrulea la general. Ar fi al cincilea ei titlu major, după cele de la Roland Garros din 2020, 2022 și 2023 și US Open din 2022. O victorie sâmbătă ar face să o depășească pe Osaka, devenind jucătoarea sub 30 de ani cu cele mai multe titluri de Grand Slam, atât în circuitul ATP, cât și în circuitul WTA.

Swiatek ar putea deveni primul sportiv, atât din circuitul feminin, cât și masculin, născut după 1990, care deține cinci titluri majore. În prezent, cel mai tânăr jucător în activitate cu cinci sau mai multe titluri de Slam este Novak Djokovic, în vârstă de 37 de ani.

Swiatek încearcă să câștige al cincilea titlu al sezonului și al 22-lea în total. Ea a câștigat deja turneele de la Madrid și Roma și ar putea deveni prima jucătoare de la Serena Williams încoace care să își adjudece cele trei mari titluri pe zgură într-un singur sezon. De asemenea, ea ar putea deveni a 15-a jucătoare din Era Open care salvează minge de meci în drumul spre un titlu de Grand Slam.

Paolini, în vârstă de 28 de ani, se află la prima sa finală majoră și caută să câștige al doilea titlu al sezonului și al treilea din carieră. Cel mai bun rezultat al ei pe zgură înainte de acest an a fost un loc doi la turneul WTA 250 de la Palermo, anul trecut.

Paolini este prima italiancă ce ajunge într-o finală majoră de la Roberta Vinci la US Open 2015 și prima la Roland Garros de la partenera sa de dublu, Sara Errani, în 2012. Ea candidează pentru a deveni prima italiancă ce învinge un număr 1 mondial în exercițiu într-o finală WTA.

Dacă va reuși, Paolini va oferi Italiei prima campioană feminină de la Flavia Pennetta la US Open 2015 și prima la Roland Garros de la Francesca Schiavone în 2010.

Aceasta va fi a doua întâlnire la nivel de circuit între Swiatek și Paolini. Swiatek a învins-o pe Paolini cu 6-3, 6-0 în primul tur la US Open 2022 și a câștigat apoi titlul.

Ele au mai jucat și la un ITF 80K la Praga în 2018, când Swiatek avea 16 ani. Swiatek a câștigat cu 6-2, 6-1. Ea nu a pierdut mai mult de trei game-uri în fața lui Paolini într-un meci.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Swiatek paolini roland garros