x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Visăm frumos. Sperăm să organizăm încă 2-3 partide la EURO 2021

Visăm frumos. Sperăm să organizăm încă 2-3 partide la EURO 2021

de Adi Munteanu    |    16 Apr 2020   •   11:05
Visăm frumos. Sperăm să organizăm încă 2-3 partide la EURO 2021
Dezastrul provocat de pandemia de coronavirus în Italia și Spania a dus la decizia federațiilor celor două țări de a renunța la statutul de gazdă a meciurilor Campionatului European de fotbal de anul viitor. Astfel, meciurile ce trebuiau să se desfășoare la Roma (inclusiv meciul de deschidere) și la Bilbao vor trebui repartizate altor orașe.
Federația Română de Fotbal și-a arătat imediat disponibilitatea de a prelua două sau chiar trei meciuri, mai ales că până anul viitor vom putea finaliza și infrastructura promisă oficialilor europeni: trei stadioane de pregătire și o linie de acces rapid de la aeroport spre centrul Bucureștiului.
 
Situația actuală a făcut ca unele federații să se reorienteze și să renunțe la organizarea de meciuri la EURO 2021.
Primele au fost cele din Italia și Spania, țările europene cele mai afectate de pandemie. „Acum nu ne mai stă mintea la EURO, pentru noi este mai important acum să ieșim din această criză și să ne concentrăm pe relansarea competițiilor interne”, se arată în comunicatul federației spaniole de fotbal. Și federația de la Roma a justificat decizia tot prin prioritizarea organizării competiției interne: „Este o presiune foarte mare a cluburilor să găsim soluții pentru Serie A. În acest moment, titlul european pe națiuni este pe planul doi, poate chiar trei. Cluburile sunt în criză, pe ele trebuie să le salvăm mai întâi”, a declarat președintele federației italiene, Gabriele Gravina. Acum rămâne ca cele opt meciuri de la Bilbao și Roma să fie repartizate fie unor țări deja pe organizatoare, fie să se aleagă gazde noi. Suedia și-a arătat deja disponibilitatea de a prelua meciurile Grupei E (Spania, Suedia, Elveția, Polonia), argumentând că face parte din această grupă. Și Turcia are același argument să preia Grupa A (Italia, Turcia, Elveția, Țara Galilor).

Teamă ca meciurile să se dispute cu puțini spectatori
Forul european ia în calcul și varianta ca meciurile de la EURO să se dispute cu un număr limitat de spectatori în tribune. Asta vine pe fondul anunțurilor mai multor federații europene ca, până în septembrie 2021, meciurile din competițiile interne să se desfășoare fie fără spectatori, fie cu un număr limitat de fani în tribune (Germania, Franța, Italia, Spania). Iar acest lucru va duce la încasări mult diminuate din vânzarea de bilete și nu mai este rentabil.

Se mai amână un an?
Încă o variantă de avarie discutată este cea a amânării cu încă un an, însă în 2022 se desfășoară și Campionatul Mondial din Qatar, iar calendarul devine și mai aglomerat.
 
 
 

×