Noua mutaţie a virusului SARS-Cov-2, care face ravagii în Barea Britanie, a fost confirmată şi în România. Analiza probelor pentru tânăra internată la Institutul Matei Balș a indicat prezenţa noii tulpini Covid, mult mai contagioasă.
O tânără din județul Giurgiu este primul pacient din România, infectat cu noua tulpină a coronavirusului. Femeia are 27 de ani și a mers pe 3 ianuarie la Institutul Matei Balș.
Femeia din Giurgiu a fost internată la institutul bucureștean. Ea este primul caz din România confirmat cu noua tulpină a coronavirusului apărută în Marea Britanie, au anunțat autoritățile.
Medicul Cătălin Apostolescu, de la Matei Balș, a declarat pentru Mediafax că tânăra de 27 de ani din Giurgiu s-a prezentat la camera de gardă a institutului în data de 3 ianuarie cu simptomatologie minimă.
„I s-a recoltat testul și la testul PCR s-a observat că apăreau niște mutații suspecte. Din acest motiv s-a cerut procesul de secvențiere. În ancheta epidemiologică făcută la nivel de cameră de gardă, singura informație pe care o avem este că doamna nu a călătorit în afara țării”, a declarat, pentru Mediafax, medicul Apostolescu.
Întrebat dacă femeia a avut contact cu persoane venite din străinătate, Apostolescu a spus că „ancheta epidemiologică amănunțită începută vineri urmează să furnizeze și astfel de informații”.
Tânăra a fost externată și acum se află în izolare la domiciliu. Medicii spun că se așteptau ca astfel de cazuri să apară și în România.
„E clar ca vor apărea toate tulpinile noi și în România, sunt convinsă că noua tulpină nu există doar in București trebuie să accelerăm vaccinarea. Să fie vaccinată populația care nu are contraindicații la vaccinare”, a declarat la Aleph TV, Voichița Lazureanu, medic infecționist la Victor Babeș.
Și Ministerul Sănătății a confirmat informația și a anunțat că va continua să supravegheze cazurile suspecte.
„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte. Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare. Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor”, scrie în informarea Ministerului Sănătății.
Medicul Octavian Jurma a declarat, vineri, după confirmarea primului caz de infectare cu noua tulpină a coronavirusului în România, că „problema cea mai mare este că nu mai putem controla această tulpină prin mijloace epidemiologice.”
Octavian Jurma a făcut apoi o paralelă între România și Marea Britanie.
„În Marea Britanie se testează incomparabil mai mult ca la noi. Această incidență de care vorbim în Londra, de 10 la mie, care îi face pe ei să intre în panică, pe noi nu ne-a panicat deloc.”, a spus medicul la Antena 3.