x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 5 idei de activități școlare pentru promovarea respectului față de natură

5 idei de activități școlare pentru promovarea respectului față de natură

04 Aug 2022   •   20:37
5 idei de activități școlare pentru promovarea respectului față de natură
Sursa foto: Pexels.com

Copiii de azi vor fi cei mai afectați de efectele crizei climatice, care se vor accentua în anii ce urmează. Generația părinților devine tot mai conștientă de criza prin care trecem și are puterea de a schimba situația, dacă acționează acum. Totuși, și copiii trebuie să se implice, să dobândească din timp obiceiuri pentru protecția planetei. Doar în felul acesta ne asigurăm că generațiile viitoare vor moșteni un Pământ sănătos. Descoperă în continuare 5 idei de activități școlare pentru cei mici.

Excursii în natură

Dezvoltarea spiritului ecologic este strâns legată de petrecerea timpului în natură. Firește, e necesar ca celor mici să li se predea lecții despre mediu și e util să urmărească documentare. Însă excursiile îi vor ajuta să se conecteze cu adevărat la natură.

Organizați excursii de o zi la munte, într-o rezervație naturală sau la grădina botanică a orașului. Acolo, ei vor afla mai multe despre conservarea ecosistemelor, vor descoperi noi specii de plante și elemente geologice și se vor bucura de o plimbare relaxantă.

Jocuri educative

Educația ecologică în școli poate fi distractivă! Testele clasice sunt necesare pentru a evalua cunoștințele elevilor, însă jocurile de tip concurs îi motivează mai mult pe copiii. 

Elevii pot fi împărțiți în echipe sau pot concura individual. Un exemplu de concurs poate implica planșe cu imagini. Ce deșeuri sunt reciclabile? Pot recunoaște ei sursele de poluare? Ce comportamente din imagini sunt nepotrivite față de mediu? 

La final, cei care s-au descurcat cel mai bine (au răspuns corect la cât mai multe întrebări, au adunat cele mai multe puncte etc) pot primi certificate sau medalii. 

Lucru manual

Activitățile de lucru manual sunt întotdeauna o idee bună. Cei mici pot realiza containere pentru colectat deșeuri chiar din astfel de deșeuri. De exemplu, un bidon de apă poate colecta capace de plastic, iar o cutie de carton poate colecta baterii. Capacele de PET-uri pot fi folosite și pentru a crea mărțișoare frumos pictate și decorate.

Îngrijirea grădinii școlii

Grădinăritul le permite copiilor să descopere lucruri noi despre plante. Puteți amenaja în curtea școlii o grădină de flori, pe care ulterior o vor îngriji și admira. Culturile de legume sunt de asemenea un proiect interesant, din care vor învăța să respecte hrana.

Compostare în container

Compostarea reduce risipa alimentară, scade emisiile de gaze cu efect de seră și îi învață pe copiii despre biodegradare. În plus, e simplu de implementat în curtea școlii. 

Aveți nevoie doar de un container, fie staționar, fie rotativ. Ambele pot fi achiziționate din magazine de specialitate sau construite din paleți și gard de sârmă (varianta staționară) ori un butoi și un suport (varianta rotativă).

Apoi, copiii vor învăța despre procesul compostării și vor primi liste cu deșeurile vegetale ce pot fi colectate acasă. Puteți stabili 1 sau 2 zile pe săptămână în care adunați deșeurile pe care familia fiecărui elev le-a colectat.

 

Copiii sunt de regulă fascinați de mediul înconjurător, însă au nevoie de activități distractive pentru a-l descoperi. Excursiile în natură, jocurile educative, lucrul manual, îngrijirea grădinii școlii și compostarea sunt doar câteva din ideile pe care le poți pune în aplicare. Toate combină educația cu distracția, astfel încât elevii vor fi mai motivați să se implice și să dobândească obiceiuri ecologice.

×