x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Mai mulți absolvenți de Bac, mai puțini studenți în România

Mai mulți absolvenți de Bac, mai puțini studenți în România

de Diana Scarlat    |    17 Aug 2023   •   08:40
Mai mulți absolvenți de Bac, mai puțini studenți în România

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului a început ieri, cu proba la Limba și Literatura Română, iar anul acesta am putea avea cea mai mare rată de promovare din ultimul deceniu, cu până la 120.000 de absolvenți care iau examenul, după ce au promovat deja peste 91.000 în prima sesiune.

 

Chiar dacă numărul locurilor bugetate la facultățile de stat a rămas constant, în această perioadă, sunt din ce în ce mai mulți români care aleg să plece la studii universitare în străinătate, în timp ce facultățile românești rămân cu locurile neocupate. Pe cele cu taxă se duc, în general, cei care fac a doua facultate sau cei care aleg învățământul de la distanță, având și un loc de muncă. 

Anul acesta, în prima sesiune a Bacalaureatului s-a înregistrat a doua cea mai mare rată de promovare din ultimii 10 ani: 72,8% dintre cei prezenți au luat examenul. Mai exact, 91.246 de candidați, din care 87.226 sunt din promoția curentă, au luat Bacalaureatul în prima sesiune. Peste 39.000 de candidați înscriși au absentat sau au fost respinși, dar în sesiunea din această toamnă s-au înscris peste 33.900 de candidați. 

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023 a început ieri, 16 august, cu proba la Limba română, urmând să se desfășoare până pe 21 august. Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, peste 22.600 de candidați provin din promoţia anului 2023, iar aproximativ 11.300 de candidați sunt din promoţiile anterioare. Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7 - 11 august.

 

Matematica locurilor la facultate

 

Dacă rata de promovare se va păstra, anul acesta am putea avea peste 110.000 de absolvenți de bacalaureat. Dintre aceștia, circa 15.000 pleacă la studii în străinătate, iar circa 20.000 nu fac studii universitare.

Cu toate că numărul de absolvenți este mai mare decât în anii precedenți, problemele universităților din România rămân: numărul de locuri este mai mare decât cel de candidați, în fiecare an. Doar locurile bugetate, la stat, sunt 62.000 pentru anul universitar 2023-2024, pentru ciclul de licență, la care se adaugă și cele alocate instituțiilor de învățământ militar - 1.472. Sunt și peste 40.000 de locuri cu taxă, la facultățile de stat și private.

În fiecare an, la ciclul de licență rămân neocupate inclusiv locuri bugetate, la facultăți cu specializări care nu mai sunt căutate, în timp ce concurența este în continuare mare chiar și pe locurile cu taxe foarte mari, la specializări pentru meserii „la modă” și foarte bănoase. La Facultățile de Medicină și Farmacie nu mai rămân niciodată locuri libere, concurența fiind foarte mare, în timp ce la Geografie sunt din ce în ce mai puțini candidați, în ultimii ani.

 

De la camere de supraveghere, la cele de copiat

 

Situația Bacalaureatului din acest an reprezintă o revenire spectaculoasă, după decăderea înregistrată cu un deceniu în urmă, când rata de promovare ajunsese la 45%. Cauza scăderii dramatice a ratei de promovare după anul 2011 pare să fi fost introducerea camerelor de supraveghere în sălile de examene. Între timp, se presupune că absolvenții de liceu au fost mai bine pregătiți, de la un an la altul. Vânzările pe care le fac magazinele online specializate în dispozitive pentru copiat la examene arată însă că tehnologia care poate să-i ajute pe absolvenți să copieze poate trece nedetectată de cea montată de Ministerul Educației în sălile de examen.

Dar situația nu este anchetată decât sporadic, pentru că tot sistemul de învățământ are de câștigat din numărul mare de absolvenți cu examenul de Bacalaureat luat. Universitățile din România ar putea spera că vor putea avea și un număr mai mare de candidați, însă deocamdată nu se acoperă nici totalul locurilor bugetate și cu taxă scoase la concurs. Sunt centre universitare mari unde anual rămân peste 2.000 de locuri neocupate la facultăți, la care nu se înscriu candidați nici după sesiunea de toamnă a Bacalaureatului.

 

Salvați de masterate și de străini

 

În fiecare an, aceste locuri neocupate la ciclul de licență se pot transforma în locuri pentru masterate și doctorate, dacă rectorii universităților solicită această modificare, iar Ministerul Educației aprobă. Universitățile particulare au cel mai mult de suferit din cauza acestei situații, dar cele mai mari se bazează pe românii care fac a doua facultate și pentru prima au ocupat locuri de la bugetul statului, ofertele de la facultățile private fiind mai convenabile, în multe situații, decât cele de pe locurile cu taxă de la facultățile de stat, pentru că taxele sunt mai mici.

Facultățile de stat se mai bazează și pe câteva sute de locuri bugetate anual pentru studenții străini. Ministerul Educației a alocat 650 de burse pentru ciclul licență, anul acesta, pentru promovarea principiului libertății academice, internaționalizării învățământului superior românesc și pentru susținerea angajamentelor de politică externă promovate de România, inclusiv ca parte a procesului european de cooperare cu diferite regiuni ale lumii. 

Numărul de burse include și numărul de locuri alocat cetățenilor Ucrainei care doresc să își continue studiile în instituțiile de învățământ superior din România. În anul universitar 2022-2023, 536 de cetățeni ucraineni au beneficiat de burse din partea Ministerului Educației din România, pentru a-și continua studiile în învățământul superior de stat din țara noastră, conform datelor oficiale. 

 

 

Calendar Bacalaureat, sesiunea a doua

 

7 - 11 august: calcularea de către comisiile și secretariatele școlilor a mediilor și echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale la examenul național de Bacalaureat 2023 

16 august 2023: Limba și literatura română - proba E.a) - probă scrisă 

17 august 2023: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - probă scrisă 

18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - probă scrisă 

21 august 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă 

25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (12.00 - 18.00) 

Rezultatele inițiale (și finale) se publică pe site-ul bacalaureat.edu.ro. 

26 - 28 august 2023: Soluționarea contestațiilor 

29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

×
Subiecte în articol: absolventi bac studenţi