x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie „Aleșii” vor burse de ajutor social pentru elevii din liceele private

„Aleșii” vor burse de ajutor social pentru elevii din liceele private

de Monica Cosac    |    22 Apr 2022   •   07:50
„Aleșii” vor burse de ajutor social pentru elevii din liceele private

Cel puțin trei proiecte de lege referitoare la bursele elevilor au fost puse în dezbatere la Camera Deputaților, doar în ultimele trei săptămâni, iar două dintre ele prevăd cam același lucru: acordarea acestor burse și pentru copiii care studiază în școlile private.

Există însă și o diferență. În timp ce parlamentarii PSD au propus ca elevii liceelor private să primească burse de merit și de performanță, pentru a stimula competitivitatea, aleșii liberali vor ca tinerii care frecventează aceste școli să poată primi, lunar, burse de studiu și burse de ajutor social, deoarece, susțin inițiatorii, sunt și „elevi care în familie au o stare materială precară”. 

Prima dintre cele trei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei 1/2011 a fost depusă în Parlament pe 4 aprilie și este semnată de 34 de deputați, majoritatea PSD. 

Prin proiectul de lege Pl-x 154/2022, se stabilește ca, alături de elevii din școlile de stat, și cei din învățământul preuniversitar privat să beneficieze lunar de burse de performanță și de burse de merit. Măsura ar urma să se aplice elevilor de la cursurile cu frecvență și doar din școlile particulare autorizate sau acreditate.

Acest proiect legislativ „are rolul de a stimula competitivitatea în școală și, implicit, de a crește nivelul de performanță a învățământului din România, îndreptând o inechitate față de elevii înscriși la unitățile de învățământ particulare autorizate/acreditate”, spun inițiatorii în expunerea de motive.  

Pe de-o parte, programa școlară, Evaluarea națională și Examenul de Bacalaureat sunt aceleași pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, indiferent de forma acestuia, privat sau de stat, iar pe de altă parte, „statul nu trebuie «să facă economie» privând de recompensa muncii lor elevii din unitățile de învățământ particulare”, argumentează inițiatorii documentului. 

Liberalii vor ca „performanța” și „meritul” să se dea doar la stat

Un al doilea proiect de lege privind acordarea burselor școlare și elevilor din învățământul privat a fost depus, tot la Camera Deputaților, pe 19 aprilie. Acesta însă este semnat de 26 de deputați, dintre care 25 sunt membri PNL. 

Practic, prin acest proiect de act normativ, parlamentarii vor ca, pe lângă copiii din școlile de stat, și o parte dintre elevii care frecventează cursurile unor școli private să poată primi lunar burse de studiu și burse de ajutor social.

Mai exact, este vorba de acordarea de burse de studiu și de ajutor social elevilor care urmează gratuit cursurile unei școli particulare.

Inițiatorii acestui proiect (Pl-x 216/2022) spun că, la momentul adoptării Legii Educației, au fost excluși de la „acest beneficiu legal și social”, reprezentat de burse, toți copiii din învățământul privat. Practic, în 2011, legiuitorul a considerat că acești copii provin din familii cu venituri peste medie, deoarece s-au înscris în unități școlare particulare unde se plătesc taxe.  

1.000 de elevi nevoiași, găsiți de liberali în școlile particulare

Deputații liberali spun că doresc schimbarea acestor reguli deoarece sunt și copii săraci care studiază în învățământul privat. De asemenea, arată aceștia, acum există mulți elevi care urmează gratuit cursurile unei școli private.

„Elevi care sunt în nevoie materială, iar această nevoie materială i-a determinat pe cei care administrează aceste unități școlare particulare să îi primească fără plata vreunei taxe (de studiu sau cum s-o fi numind suma de bani plătită de către elev unității școlare private)”, se arată în expunerea de motive a acestui proiect. 

Astfel, în urma unor „demersuri cu caracter informal”, inițiatorii proiectului susțin că au constatat că, în România, ar fi circa 1.000 de elevi în școlile private care au o situație materială precară.  

Pe de altă parte, potrivit acestei propuneri legislative, bursele lunare de performanță și cele de merit se vor acorda, în continuare, doar elevilor din învățământul preuniversitar de stat. Efortul financiar estimat de parlamentari pentru implementarea acestei măsuri este estimat la circa 480.000 de euro anual, sumă care ar urma să fie suportată din bugetul Ministerului Educației. 

Burse în avans și cu dobândă

Un al treilea proiect de lege propus luna aceasta și aflat în dezbaterea deputaților dorește, de fapt, îndreptarea unei situații întâlnite în prezent, și anume plata cu întârziere a burselor școlare.

Mai exact, potrivit proiectului Pl-x 155/2022, plata tuturor burselor școlare, indiferent dacă vorbim despre cele de performanță, de merit, de studiu sau de ajutor social, ar urma să se facă, începând de anul viitor, în avans „până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă”. Același termen (data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă) va fi valabil și în cazul burselor primite de studenți, cu excepția primei luni a anului universitar, când bursele se vor plăti până în data de 14 a respectivei luni.

Mai mult, documentul mai stabilește că, dacă nu va fi respectat termenul amintit mai sus pentru plata burselor, instituția care se face vinovată de întârziere, primăria sau școala, va trebui să plătească dobândă legală penalizatoare. 

Din al doilea semestru al acestui an școlar, valorile burselor au fost majorate. Cea mai mare sumă, 500 de lei, este acordată în cazul burselor de performanță. Bursa de merit și bursa de ajutor social au valoarea de 200 de lei, în timp ce suma cea mai mică, 150 de lei, se acordă elevilor în cazul bursei de studiu.

În liceele private din București, spre exemplu, părinții plătesc pentru copiii lor taxe de școlarizare cuprinse între 3.000 și 9.500 de euro, la care se mai adaugă, de obicei, și alte taxe: pentru manuale, uniformă și servicii opționale. Există însă și unități de învățământ care oferă studii în limba engleză cu prețuri care depășesc 11.000 de euro.

×