x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Începe Evaluarea Națională cu examenul la Limba și literatura română

Începe Evaluarea Națională cu examenul la Limba și literatura română

14 Iun 2022   •   09:33
Începe Evaluarea Națională cu examenul la Limba și literatura română

Evaluarea Națională pentru elevii claselor a VIII-a începe astăzi cu proba scrisă la Limba și literatura română. Sesiunea de anul acesta va avea loc în perioada 14-30 iunie.

"Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII 2022) se desfăşoară în perioada 14 - 30 iunie 2022. Conform situaţiei centralizate de către Ministerul Educaţiei pe baza informaţiilor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, 155.820 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului. Examenul începe marţi, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi, 16 iunie, se va desfăşura proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă", transmite Ministerul Educaţiei.

Primele rezultate vor fi afişate joi, 23 iunie, până la ora 14.00.
Contestaţiile pot fi depuse, în format electronic, în zilele de 23 iunie, între orele 16.00 - 19.00, şi 24 iunie, între orele 8.00 - 12.00. acestea trebuie însoțite și de o declaraţie-tip în care precizează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afişate joi, 30 iunie.

Desfășurarea examenului

Accesul candidaţilor în unităţile de învăţământ/centre de examen este permis între orele 8.00 - 8.30. Elevii  trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi şi creion negru.

"Probele încep la ora 9,00, când candidaţii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne. Precizăm că, la probele scrise ale Evaluării Naţionale - 2022, candidaţii primesc subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare dacă este cazul. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenţii vor verifica datele înscrise de candidaţi şi vor secretiza caseta", anunță instituția.

Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidaţii pentru care s-a aprobat această solicitare de Comisia Judeţeană de Organizare a Evaluării Naţionale, pentru asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.

Probele sunt monitorizate audio-video.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare. Sunt interzise în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiecteleîn sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen în acest scop. Nu sunt acceptaţi în examen candidaţii care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie .

Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi linia TELVERDE - 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise (14 şi 16 iunie, între orele 8.00 - 16.00, respectiv vineri, 17 iunie, între orele 8.00 -14.00).

Lucrările scrise ale absolvenţilor de clasa a VIII-a din judeţul Dâmboviţa vor fi evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an (pentru examenul de bacalaureat această pilotare se va desfăşura în judeţul Călăraşi).
Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonim, în centrele de examen şi pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Peste 155.000 de absolvenți s-au înscris la examen. Vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional.

×
Subiecte în articol: evaluare nationala