Târgurile de produse tradiționale au un farmec aparte. Ceva din vechile piețe și bâlciuri, dar în combinație cu noile tendințe contemporane. Puțini dintre vizitatori sau cumpărători se-ntreabă cine este în spatele artefactelor de pe tarabe. Cei mai mulți consideră că sunt oameni simpli, care nu au făcut altceva în viață. De multe ori nu este deloc așa. Am întâlnit, printre artizani, oameni din toate categoriile socio-profesionale. Unii s-au apucat de artă sau de artizanat pentru relaxare, iar la târguri merg pentru socializare, deși în viață au făcut multe alte lucruri. Din această categorie face parte și „profa” de limba și literatura engleză, conferențiar profesor doctor Ileana Cristea, de la Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu. Pictează obiecte tradiționale de lemn, cu modele contemporane, iar la târguri merge de câte ori i se ivește ocazia.
După o viață la catedră, Ileana Cristea și-a schimbat puțin activitatea și vrea să vadă lumea din spatele culorilor. S-a apucat de câțiva ani să picteze cele mai banale obiecte din bucătăriile tradiționale ale regiunii Sibiului. Totul a-nceput ca hobby, de la nevoia de relaxare până la cea de a transforma acele bucăți de lemn banale în obiecte artizanale. „Am început să pictez după ce o prietenă de-a mea, stomatoloagă (Dana Alma Oancea – n.r.), s-a apucat de pictură pe pânză. Am avut și expoziție împreună, în primăvara aceasta, la ASTRA Sibiu. Mi-am transformat acum garajul în atelier și în fiecare zi îmi vin idei noi pe care trebuie să le pun în aplicare”, mi-a mărturisit profeosara, care nu dă de bănuit, din spatele mesei de expoziție a târgului tradițional, că toată viața a instruit elevi și studenți.
Tehnici noi, inventate de profesoară
Sibienilor le este mai cunoscută doamna profesoară de la Facultatea de Litere. La fe și prietena ei, medic stomatolog în oraș, care expune pictură pe pânză. Prima lor expoziție s-a numit „Pânză și Lemn” și a-ncântat publicul amator de artă contemporană din Sibiu, în perioada 10-23 mai 2021, la Biblioteca Județeană ASTRA: Dana Alma Oancea (pictură acrilică pe pânză) și Ileana Cristea (pictură și transfer de imagine pe lemn). Ileana a-nvățat mai întâi tehnicile de pictură pe diverse materiale, precum pânza, lemnul sau sticla, dar s-a apucat să studieze și modalități de perfecționare a acestora, pentru mai multe tipuri de materiale. Astfel a ajuns la a combina pictura cu transferul de imagine pe diverse obiecte de lemn sau de sticlă din bucătărie. Iar cele mai căutate sunt formele specifice zonei, pe care de obicei le aduc la târguri lingurarii din zonă și care capătă noi valențe artistice, după ce sunt decorate manual.