x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Propunere AUR: O nouă disciplină obligatorie pentru toți elevii, de anul  viitor

Propunere AUR: O nouă disciplină obligatorie pentru toți elevii, de anul  viitor

de Monica Cosac    |    21 Oct 2022   •   07:30
Propunere AUR: O nouă disciplină obligatorie pentru toți elevii, de anul  viitor

După uniforma obligatorie, George Simion mai are o surpriză pentru elevi. Mai exact, liderul AUR vrea să introducă în programa școlară o nouă disciplină obligatorie - „Ora de Cultură și Tradiții Românești” -  care ar urma să fie studiată de toți elevii din învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2023-2024, indiferent de specificul școlii sau profilul liceului pe care îl urmează, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Camera Deputaților.

Emanciparea populației „ne duce către marginea prăpastiei”, susține inițiatorul acestui proiect legislativ, al cărui scop este zădărnicirea „anumitor direcții trasate de către Uniunea Europeană” prin conservarea valorilor și tradițiilor poporului român. 

Proiectul pentru modificarea Legii educației, inițiat de președintele AUR, George Simion, și colegul său de partid, Dumitru Flucuș, dar semnat în total de 30 de deputați și senatori AUR, prevede ca în trunchiul comun al materiilor care sunt obligatorii pentru toți elevii din învățământul preuniversitar să fie inclusă și disciplina „Ora de Cultură și Tradiții Românești”. 

În școli profesionale, licee militare sau seminarii teologice 

Noua disciplina școlară „se include în planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal, profesional, teologic și învățământului militar preuniversitar din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională ca parte a trunchiului comun începând cu anul școlar 2023-2024”, potrivit proiectului de act normativ.

Mai mult, aceasta va fi studiată câte o oră, săptămânal, pentru fiecare clasă, programa școlară, manualele și metodologiile specifice urmând să fie elaborate „de către Ministerul Educației și Ministerul Culturii, în colaborare cu Academia Română și colective de experți cunoscători ai tradițiilor și ai culturii românești”.

Predată în română și minorităților

Proiectul prevede, de asemenea, ca profesorii să parcurgă cursuri de perfecționare despre cultură și tradiții înainte de a preda la clasă noua materie.

În plus, tradițiile românilor ar urma să fie predate în limba română inclusiv minorităților naționale.

„În cadrul învățământului preuniversitar cu predare în limbile minorităților naționale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepția disciplinei Limba și literatura româna și a disciplinei Ora de Cultură și Tradiții Românești”, conform propunerii legislative. 

Doine, basme, broderii și țesături

Necunoașterea tradițiilor și culturii românești ne conduc cu rapiditate spre pierderea identității naționale, astfel că „trebuie găsite soluții prin care generațiile tinere ale țării noastre să învețe despre acestea”, spun parlamentarii AUR, care dau și câteva exemple din moștenirea culturală, care ar trebui transmisă generațiilor viitoare. 

„Pe lângă creațiile populare (doine, balade, basme și legende, proverbe și zicători sau poezii), cultura tradițională românească mai cuprinde și arta meșteșugărească, cea care presupune ceramica, obiectele din lemn, țesăturile, broderiile și, nu în ultimul rând, bucătăria tipic românească, atât de apreciată de fiecare turist care ne trece granița”, exemplifică inițiatorii proiectului de lege. 

Emanciparea „ne duce către marginea prăpastiei”

Parlamentarii AUR spun că unicul scop al acestei propuneri legislative este conservarea valorilor și tradițiilor poporului român, însă argumentele aduse în favoarea acestui demers sunt presărate cu aforisme populare de sorginte latină vulgară - ,,Am gustat aici ca viermele în hrean”, citate din I.C. Brătianu - „omul care a jucat un rol decisiv în formarea și modernizarea României Mari” și afirmații hilare, precum: emanciparea populației ne duce către marginea prăpastiei.   

„Populația trece printr-o emancipare care îndepărtează copiii și adulții de tradițiile și cultura românească, situație care ne duce către marginea prăpastiei, semnificând pierderea identității și patrimoniului tradițional românesc. (...) Uitarea tradițiilor este mai gravă decât uitarea istoriei, întrucât istoria nu are nici vechimea, nici profunzimea care izvorăște din tradiție. Istoria ține de lumesc și de raportul cu ceilalți. Dincolo însă de rolul ei de protejare a identității, tradiția, prin caracteristicile sale, emană binele, adevărul și frumosul și poate cea mai importantă trăsătură expusă de către aceasta este aceea a virtuților clasice fără de care existența noastră nu mai denotă umanitate”, susțin inițiatorii proiectului de lege în expunerea de motive, unde țin să menționeze și că anumite direcții trasate de UE ar avea ca efect suprimarea identităților naționale.  

„Observând că anumite direcții trasate de către Uniunea Europeană au ca efect suprimarea și pierderea identității fiecărui stat, este necesar ca autoritățile competente să ia toate măsurile care se impun, în așa fel încât tradiția și cultura să dăinuie indiferent de schimbările cu care poporul român se confruntă”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege propus de AUR.

 

×