Sindicaliştii din Educaţie au încheiat miercuri, în jurul orei 14,00, protestul organizat în Capitală, după ce liderii sindicali au avut, la Palatul Cotroceni, o discuţie "mulţumitoare" cu un consilier al preşedintelui României, Klaus Iohannis.
Peste 15.000 de sindicalişti din toată ţara, alături de elevi şi părinţi, au pornit în jurul prânzului din Piaţa Victoriei într-un marş către Palatul Cotroceni, protestul fiind generat de eşuarea negocierilor cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învăţământ. Protestatarii au afişat pancarte cu mesaje: "Vrem să fim trataţi corect, cu cinste şi cu respect!", "Afară, afară cu politica din şcoală", "Fără educaţie moare orice naţie", "Muncă decentă, salarii indecente", "Guvernul a decis: învăţământul va fi ucis".
De asemenea, protestatarii au scandat: "Trădătorii", "Vrem o ţară ca afară", "Demisia", "Jos cu trădătorii", "Vrem respect", "Jos Guvernul".
În timpul deplasării către Palatul Cotroceni, senatorul Cristiana Anghel a încercat să se alăture protestatarilor, însă nu a fost primită de sindicalişti.
Preşedintele Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior Alma Mater, Anton Hadăr, a afirmat miercuri, pentru AGERPRES, că grilele de salarizare publicate marţi de Ministerul Muncii 'sunt nemulţumitoare'.
'Grilele publicate sunt nemulţumitoare având în vedere că am ieşit în stradă. Nu e ceea ce ne-am fi dorit. Sunt 5% corecţii salariale în medie. La superior sunt 2,6% aplicabil de la 1 august timp de un an şi jumătate. Peste un an şi jumătate nu ştim cine va mai fi la putere. Din păcate, doamna de la Finanţe (ministrul Finanţelor, Anca Dragu n.r.) nu a găsit banii necesari şi nu a venit la discuţii. Niciodată nu a venit la discuţii. Este primul ministru de Finanţe din istoria României care nu vine la discuţii cu sindicatele din Educaţie, mai ales că situaţia o cerea. Aici la marş au venit doar cei care nu au avut activităţi didactice concrete. E de apreciat efortul pe o căldură aşa de urâtă", a declarat Anton Hadăr.
Conform grilei privind salarizarea angajaţilor din sistemul public, publicată de Ministerul Muncii, cea mai mare creştere salarială este de 26% şi se aplică pentru funcţia de asistent II în învăţământul preuniversitar didactic, cuantumul salariului de bază brut urmând să ajungă la 1.687 de lei, de la 1.339 lei (+348 lei). Pe de altă parte, grila de salarizare prevede şi o scădere salarială în învăţământul preuniversitar şi universitar didactic auxiliar, pentru antrenor asistent (categoria a V-a şi debutant), de la 1.368 lei la 1.350 lei (-1,3%).
Alte majorări importante sunt consemnate în cazul învăţământului preuniversitar didactic pentru: învăţător, educator, instructor definitiv, cu studii medii şi vechime de 6-10 ani (+22,3%, salariu de 1.700 lei de la 1.390 lei), institutor definitiv, cu studii superioare şi vechime de 6-10 ani (+21,9%, de la 1.448 lei la 1.765 lei), institutor cu grad didactic II, cu studii superioare şi vechime între 6 şi 10 ani (+21,3%, de la 1.515 lei la 1.838 lei), profesor cu grad didactic II, studii superioare şi 6-10 ani vechime (+21%, respectiv de la 1.698 lei la 2.055 lei) şi profesor cu grad didactic II, cu studii de scurtă durată (SSD) şi 6-10 ani vechime (+20,5%, de la 1.535 lei la 1.850 lei).
De asemenea, potrivit documentului, în ceea ce priveşte salarizarea din învăţământul preuniversitar şi universitar didactic auxiliar, vor beneficia de creşteri de 20,3% debutanţi (cu studii superioare) pentru funcţiile de: informaticieni, instructori - animatori / co-repetitori/instructori de educaţie extra-şcolară, administratori de patrimoniu, bibliotecari/documentarişti/redactori debutanţi, ingineri, analist programator/inginer sistem, biolog/biochimist/chimist/fizician, psiholog/sociolog, asistent de cercetare ştiinţifică (stagiar), inginer agronom/zootehnist/pedolog, maestru de studii (balet, canto, secretar literar muzical), operator imagine/sunet, maestru (balet-dans, corepetitor, dirijor cor, secretar tehnic de redacţie, traducător, tehnoredactor, corector, desenator artistic, conservator, restaurator, muzeograf, bibliograf, asistent social gradul I - (asistent social principal) şi medic veterinar.
Totodată, pentru funcţia de informatician gradul I, cu studii de scurtă durată (SSD), salariul creşte cu doar 4 lei, de la 2.250 lei la 2.254 lei (+0,2%).
În învăţământul universitar, cea mai mare majorare salarială se consemnează pentru asistenţii universitari/cercetătorii ştiinţifici (vechime 6-10 ani), respectiv de la 2.046 lei la 2.374 lei (+16%) şi pentru şefi lucrări (lector universitar)/cercetător ştiinţific grad III (vechime 6-10 ani), de la 2.220 lei la 2.500 lei (+12,6%).
Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, protestatarii au solicitat respectarea Legii Educaţiei Naţionale, în sensul alocării anuale din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv pentru educaţie.
'Aceasta ar permite creşterea costului standard per antepreşcolar, preşcolar sau elev, a costului mediu per student echivalent, creşterea burselor elevilor şi studenţilor, decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, precum şi decontarea navetei personalului didactic, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ precum şi asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaţilor din învăţământ', se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Sindicaliştii cer, de asemenea, aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, de la aceeaşi dată pentru toate categoriile vizate. Reprezentanţii sindicaliştilor cer elaborarea, până la finalul mandatului actualului Guvern, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii.
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru, a declarat marţi că ordonanţa privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptată în şedinţa Guvernului de miercuri, 7 iunie, iar până la sfârşitul acestei săptămâni se discută cu partenerii sociali din Educaţie propunerea Executivului.
"Aşteptăm ca, până la sfârşitul săptămânii, să reconfirmăm cu partenerii sindicali poziţia acestora referitoare la propunerea Guvernului. V-am spus, luni la întâlnire, am avut un oarecare dezacord. Evident aşteptăm confirmarea acestui lucru şi dacă îşi vor menţine poziţia exprimată până acum şi nu vom ajunge la un acord, pe care noi ni-l dorim în continuare, va exista o asumare a Guvernului pe varianta care corespunde cel mai bine cu principiile pe care le-am pus pe masă. Varianta care într-adevăr se concentrează pe corecţii şi care de la început nu şi-a propus să ajungă în discuţii de negociere de creştere a salariului cu un procent sau un alt procent pentru că nu acesta a fost scopul pe care l-am avut", a spus Dragoş Pîslaru.
Ministrul a refuzat însă să precizeze care variantă este cea în cauză, respectiv aceea cu majorări de 9,65% din august 2017 sau cea cu creşteri cuprinse între 5 şi 6% din august 2016, cu un impact bugetar de 200 de milioane de lei. Pîslaru a spus că, iniţial, sindicatele din Educaţie erau de acord cu aplicarea unor corecţii din august 2016, dar ulterior aceştia nu au mai fost de acord cu această propunere şi au cerut aplicarea acestora de la 1 ianuarie 2017.
Potrivit şefului de la Muncă, de corecţii salariale pozitive ar urma să beneficieze 120.000 de profesori din cei 260.000 existenţi în sistem.
Săptămâna trecută, sindicaliştii din Educaţie au solicitat Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate. Anterior, aceştia au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloş de creştere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.
La acţiunea de protest au participat reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie 'SPIRU HARET', ai Federaţiei Naţionale Sindicale 'ALMA MATER', ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.
Sursa: AGERPRES