x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Rezultate slabe la examenele de Bacalaureat din toamnă. Ce salarii vor avea elevii care NU au luat BAC-ul

Rezultate slabe la examenele de Bacalaureat din toamnă. Ce salarii vor avea elevii care NU au luat BAC-ul

de Redacția Jurnalul    |    27 Aug 2024   •   17:00
Rezultate slabe la examenele de Bacalaureat din toamnă. Ce salarii vor avea elevii care NU au luat BAC-ul

Circa 32% dintre absolvenții de clasa a 12-a au reușit la examenele de Bacalaureat din toamnă. Sunt cele mai slabe rezultate din ultimii 7 ani.

Unii tineri cred că meritau note mai mari şi au depus deja contestaţii. Alţii, s-au resemnat şi îşi caută un loc de muncă. 

Eduard a obținut 4.60 la biologie dar este convins că trebuia să fie notat cu 6.60. 

"Nu prea îşi dau interesul profesorii când le corectează. Am de gând să învăţ anul ăsta, să mă angajez undeva să fac nişte bănuţi, să fac meditații, și anul viitor să îl iau și să mă duc la facultate la pompieri", spune Eduard.

Citiți și Peste 8.000 de candidați au fost promovați la bacalaureatul de toamnă

Promovare slabă la BAC-ul din toamnă

Rata de promovare a fost cu foarte mai mică față de anul trecut. S-au înscris 33.676 de tineri la bacalaureatul de toamnă și s-au prezentat doar 28.000. Peste 5.000 nici nu s-au gândit să încerce a două oară, au renunțat la examene. 48 de candidaţi au fost dați afară pentru că au fost prinși cu telefonul mobil sau copiuţe.

Experţii în educaţie spun că interesul principal al multor tineri este să facă bani ușor.

Reporter: De ce nu ai luat prima oară? 

Candidat: Lene.

Reporter: Ce ai făcut tot anul? De ce nu ai învățat? 

Candidat: Ca orice adolescent la 19,20 ani... 

"Nu am avut timp, sunt un om ocupat, la muncă. Tâmplar, să am și eu un ban de buzunar, nu mi-a plăcut școala", spune un tânăr. "Bacul nu te ține pe loc, e doar o diplomă. Lucrez cu familia mea, să zic așa... afacere, da", adaugă altul.

Peste 10.000 de locuri de muncă disponibile

Peste 10.000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru muncitori fără studii superiioare. Însă problema este că aceștia au pretenții mari. 

Citiți și Rata şomajului la nivel naţional a urcat la 3,09%, la sfârşitul lunii iulie

"Sunt joburi care presupun muncă fizică și prezența la birou, deși candidații din aceste segmente și-ar dori să poată lucra și de acasă, deși e dificil, pentru că vorbim despre joburi ca manipulant marfă, barman, ospătar, lucrător comecial", spune Ana Călugăru, director comuniare platforma de recrutare.

Salariile sunt între 3.500 și 4.500 de lei pe lună. O alternativă pentru persoanele fără bac este şi şcoala profesională. Locuri libere sunt pentru asistenți medicali, hairstilişti şi mecanici auto, unde salariile pot creşte cu 10%, transmite observatornews.ro. 

×
Subiecte în articol: elevi bac salarii