Cea de a doua ediţie a Şcolii de vară de la Sinaia, organizată în perioada 14 - 19 iulie de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), este dedicată Centenarului Marii Uniri, Regelui Mihai şi exilului românesc postbelic.
Şcoala de vară se adresează studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din România şi diaspora (Europa), care dezvoltă sau intenţionează să realizeze proiecte pe tema exilului românesc postbelic sau a aspectelor adiacente. Vor participa 14 tineri, opt din România şi şase din alte ţări europene, care au demonstrat, în urma unei proceduri de selecţie, că înţeleg importanţa cunoaşterii fenomenului exilului românesc şi a experienţelor de viaţă ale românilor plecaţi din ţară din motive politice până în 1989, precizează organizatorii.
În program sunt incluse prelegeri, workshopuri, proiecţii de film, excursii şi alte activităţi menite să sporească interesul participanţilor faţă de istoria recentă şi să devină "multiplicatori ai conştiinţei istorice în rândurile colegilor de generaţie".
"Obiectivul acestei ediţii constă în recuperarea istoriei şi valorificarea contribuţiei culturale a exilului şi a dinamicii sale istorice prin prisma personalităţii Regelui Mihai şi a implicării sale în exil până în 1989. Realităţile istorice ale exilului românesc postbelic au nevoie să fie înţelese ca o legitimitate istorică şi morală de la care diaspora ar putea să se revendice", arată organizatorii.
Deschiderea oficială va avea loc duminică, la Castelul Peleş, iar cu acest prilej va fi prezentat albumul "Regele Mihai I. Loial tuturor" de Camelia Csiki, apărut la Editura Corint.
Şcoala de vară este organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional Peleş. http://www.agerpres.ro