x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 15 state UE au redus accizele la carburanți. Efectele asupra populației

15 state UE au redus accizele la carburanți. Efectele asupra populației

27 Mar 2022   •   19:30
15 state UE au redus accizele la carburanți. Efectele asupra populației

Accizele la carburanți au fost reduse în 15 state UE pentru a scădea prețurile. Măsura favorizează persoanele cu venituri mai mari iar bugetele țărilor respective vor avea pierderi de 9 miliarde de euro, arată un raport al Federaţiei Europene Transport&Environment (T&E).

Prin urmare, 10% cei mai bogați șoferi vor beneficia de până la 8 ori de costurile mici față de cei cu venituri mai mici întrucât mașinile achiziționează mai mult combustibil iar mașinile lor au consum mai ridicat. 

"Şoferii mai bogaţi conduc mai mult, adesea singuri şi cu vehicule mai mari şi mai poluante. De exemplu, o reducere cu 15 cenţi a accizei la carburant pe parcursul a şase luni va reduce factura unui şofer BMW X5 cu 300 de euro, comparativ cu 85 de euro pentru un şofer Citroen C3. Între timp, persoanele care folosesc transportul public nu beneficiază de niciun sprijin", precizează studiul. 

Organizația de mediu recomandă astfel un tarif suplimentar pentru petrolul din Rusia iar banii proveniți din acesta  să fie folosiți pentru ajutorarea persoanelor afectate de creșterea prețurilor și pentru investiții în transportul alternativ. 

"Guvernele UE susţin că sunt de partea Ucrainei, dar în loc să taxeze petrolul rusesc, îl subvenţionează cu 9 miliarde de euro din banii contribuabililor. Există modalităţi mai bune în care guvernele pot ajuta oamenii. Am putea impune un tarif sau o taxă asupra importurilor de petrol din Rusia chiar acum. În loc să subvenţioneze discreţionar şoferii, ajutorului poate fi direcţionat mult mai clar, către persoanele care au nevoie de el", spune Griffin Carpenter, analist auto la T&E.

Statele UE pot colecta circa 27 de miliard de euro în 2022 dacă indtroduc un tarif de import de 25 de dolari/baril pentru petrolul rusesc.

Cele 15 state care au redus accizele sunt Malta 12 luni, Ţările de Jos 9 luni, Polonia 6 luni, Irlanda 5,5 luni, Suedia 4 luni, Franţa 4 luni, Portugalia 3,5 luni, Belgia 3 luni, Croaţia 3 luni, Germania 3 luni, Grecia 3 luni, Ungaria 3 luni, Cipru 2,5 luni, Italia o lună, Slovenia o lună.

 

×
Subiecte în articol: accize la carburanti