x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 300 de separatisti ceceni au asediat Nalcikul

300 de separatisti ceceni au asediat Nalcikul

de Ana Ilie    |    14 Oct 2005   •   00:00
300 de separatisti ceceni au asediat Nalcikul

La un an de la tragedia atacului terorist de la Beslan, care a indoliat intreaga Rusie, rebelii islamisti au reusit sa dea inca o lovitura de proportii, de aceasta data in Caucazul rusesc.

Lupte violente au izbucnit ieri in Republica rusa Kabardino Balkaria, din vecinatatea Ceceniei, dupa ce sute de oameni inarmati au atacat sediul politiei si alte obiective guvernamentale din orasul Nalcik, iar ciocnirile au continuat apoi pe strazi. Unele agentii de presa transmiteau, la inchiderea editiei, ca ar fi cel putin 60 de victime, inclusiv civili. Presedintele Vladimir Putin, reactionand mai repede decat in alte cazuri de atentate, a ordonat inchiderea totala a orasului si uciderea tuturor teroristilor.

SIMULTAN. Atacul simultan asupra mai multor institutii din Nalcik, printre care toate comisariatele de politie, sediul Ministerului de Interne si cel al FSB (urmasul faimosului KGB), inchisoarea, comisariatul militar si cazarma de graniceri, a inceput ieri dimineata, in jurul orei 9:00, ora locala. Unele surse vorbesc despre 150-300 de atacatori inarmati, organizati in grupuri de atac mobile, bine antrenate, care au lansat atacul simultan. Surse citate de agentii au afirmat ca atacul ar fi fost lansat pentru eliberarea unor extremisti religiosi wahhabiti (radicali islamisti), arestati in urma unei operatiuni a politiei, nu departe de Nalchik. Pagina de Internet, Kavkaz Center, a anuntat ca atacul a fost revendicat de separatistii ceceni. Coincidenta sau nu, surse ruse sustin ca, in urma cu doua zile, la Nalcik a fost si Samil Basaev, liderul separatistilor ceceni.

RIPOSTA. Rusii au ripostat in forta, cu faimoasele unitati speciale si cu blindate. Luptele s-au dat in mai multe cartiere din oras si o scoala, aflata langa un comisariat de politie atacat, a fost evacuata de urgenta. Un atac asupra aeroportului a fost repede inabusit, insa zborurile au fost intrerupte pentru moment. Chiar daca autoritatile au anuntat ca cea mai mare parte a luptelor au incetat, la orele dupa-amiezei, schimbul de focuri continua la comisariatul de politie numarul trei, unde un grup de atacatori se retrasese la etajul imobilului impreuna cu cativa ostatici.

EPISODUL BESLAN
In septembrie 2004, un comando procecen a ocupat o scoala din Beslan, in Osetia de Nord, luand ostatici 1.200 de copii si parinti, chiar in timpul ceremoniei de deschidere a anului scolar. Teroristii au baricadat ferestrele si au refuzat mancarea, apa minerala si medicamentele pentru copiii diabetici, oferite de rusi, temandu-se ca ar putea fi otravite sau impregnate cu droguri. Dupa trei zile, trupele speciale ruse au declansat o operatiune controversata, patrunzand in interiorul scolii. Au murit 331 de persoane, dintre care 186 de copii.

×
Subiecte în articol: externe