x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 350 de mii de italieni au manifestat în favoarea libertăţii de exprimare a presei

350 de mii de italieni au manifestat în favoarea libertăţii de exprimare a presei

04 Oct 2009   •   00:00

Mai mult de 100.000 de manifestanţi s-au strâns sâmbătă la Roma la apelul Federaţiei presei şi la apelul stângii italiene, pentru a apăra libertatea presei şi a critica imperiul mediatic al lui Silvio Berlusconi, relatează AFP. Organizatorii au spus că s-au strâns 350.000 de persoane, dar prefectura a vorbit despre 60.000. "Este cea mai mare manifestaţie organizată vreodată în Italia pentru libertatea de informare", a spus liderul federaţiei presei din sindicatul CGIL, Fulvio Fammoni.



Federaţia naţională a presei, Partidul Democratic, PD, şi alte organizaţii şi asociaţii de stânga au lansat un apel pentru această manifestaţie. Oamenii au agitat pancarte pe care scria "Berlusconi dăunează sănătăţii" sau "Cu toţii suntem canalii", termenul folosit de Berlusconi pentru a desemna unii jurnalişti ai televiziunii publice RAI.

Au fost ovaţionate numele animatorilor emisiunii Annozero a televiziunii publice, criticaţi de guvern, ca şi cel al directorului La Repubblica, Ezio Mauro, dat în judecată de premier pentru că publică de luni de zile aceleaşi zece întrebări privitoare la presupusa relaţie dintre Berlusconi şi o minoră. "Cerem premierului să renunţe la campania de acuzaţii la adresa jurnaliştilor şi să spună adevărul, să retragă plângerile depuse împotriva jurnaliştilor", a declarat secretarul Federaţiei presei, Franco Siddi.

Manifestanţii au protestat şi faţă de "conflictul de interese" din presă, vizându-l pe Berlusconi, care controlează de facto televiziunile publice şi are trei televiziuni private. "Ceea ce se întâmplă demonstrează un vechi adevăr: adevărul şi puterea nu merg mână în mână", a spus scriitorul Roberto Saviano, autorul romanului "Gomorra" despre mafia din sudul Italiei.

Berlusconi a calificat manifestaţia drept "o farsă absolută", spunând că "libertatea este mult mai mare în Italia decât în orice altă ţară occidentală". El a răspuns indirect organizaţiei Reporters sans frontières, care a spus vineri că premierul "este pe cale să figureze pe lista celor care lezează libertatea presei", ceea ce "ar fi o premieră pentru un şef de guvern european".

×
Subiecte în articol: externe