x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT A cincea zi de război în Ucraina.Negocierile dintre Ucraina şi Rusia vor continua în următoarele zile

Live TEXT A cincea zi de război în Ucraina.Negocierile dintre Ucraina şi Rusia vor continua în următoarele zile

28 Feb 2022   •   18:23
Live TEXT A cincea zi de război în Ucraina.Negocierile dintre Ucraina şi Rusia vor continua în următoarele zile
Sursa foto: Hepta

Update 21.00 Sirenele de alarmă aerian sună la Kiev, Harkov, Nikolaev, Cernihiv, Vinytsia. In imagini a fost surprinsa explozia rachetei care a lovit statia radar din Brovari in apropierea Kievului

 

 

Update 20.50 Vânzarea de băuturi alcoolice este strict interzisă mâine în Kiev. Anuntula fost facut de primarul Vitaly Klitciko. 
"Aș dori să atrag atenția proprietarilor de magazine si farmacii asupra prețului produselor, bunurilor esențiale și medicamentelor: Nu creșteți prețurile profitând de situație. Pentru că, în timpul războiului, acest lucru este ca un jaf", a mai spus Klitciko

Update 20.40 Acestea sunt urmarile loviturilor de racheta in zona Brovari, Kiev

 

 

Update 20.30 Ministerul rus al Apărării a distribuit catre agentia Ria Novosti un videoclip in  care arata  utilizarea elicopterelor de luptă în Ucraina

 

 

UPDATE 19: 53 Bombardament asupra Kievului

 

 

Timp de cateva zeci de minute a continuat bombardamentul asupra Kievului. Rachetele au venit din nord. "Cat de infricosator..." se aude pe inregistrare

 

UPDATE: 19: 17

 

 

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au stabilit să continue negocierile în următoarele zile, anunţă oficiali de la Kiev şi Moscova, după încheierea primei runde de discuţii.

UPDATE 19: 04 "Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei au avut prima rundă de negocieri. Principalul obiectiv a fost discutarea despre un armistiţiu şi încheierea acţiunilor combatante pe teritoriul Ucrainei. Părţile au stabilit temele asupra cărora trebuie luate decizii, dar, pentru ca aceste decizii să fie implementate prin foaia de parcurs, delegaţiile revin pentru consultări în capitale. Părţile au discutat despre organizarea unei noi runde de negocieri pe măsură ce sunt formulate decizii", a declarat Mihailo Podoliac, un consilier al preşedintelui ucrainean, citat de CNN şi Sky News.

UPDATE 18: 32 Presedintele Ucrainei a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana

 La ceremonia de semnare au participat președintele Radei Supreme Ruslan Stefachuk și prim-ministrul Denys Shmyhal.

UPDATE 18.21 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, în convorbirea cu omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, garanţii de securitate din partea NATO, recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeei şi demilitarizarea Ucrainei, semnalând disponibilitatea Moscovei de a lansa negocieri în acest sens. 

A cincea zi de război în Ucraina continuă cu atacuri în apropiere de Kiev. Rusia continuă să atace Ucraina pe mai multe fronturi. 

Update 17.10 
In orasul Berdiansk, recent ocupat de trupele ruse, oamenii s-au revoltat. Cateva zeci de locuitori s-au adunat in piata centrala unde au protestat in fata unui cordon de militari inarmati ai Federatiei Ruse. In Berdiansk, pe retelele de socializare lumea este indemnata sa recurga la lupta de gherila.

 

 

 

 

Update 17.00 Coloane proaspete de tehnica militara ale armatei Federatiei Ruse inainteaza in regiunea Nikolaev, langa Odessa

Update 16.40 Dupa bombardamentele asupra localitatii Sumi, totul este un dezastru. In urma cu cateva minute a sunat, din nou, alarma aeriana. La ultimul atac a fost bombardata unitatea militara a  Armatei Ucrainiene din zona Akhtyrka (in imaginile video)

Sumi

 

 

Update 16.30 Satele Kyivka și Pavlivk din apropierea orasului Cernihiv (Cernigau) au fost aproape distruse de rachetele rusesti. S-au inregistrat pagube materiale si victime omenesti

 

 

Update 16.25 „Astazi s-a stabilit controlul asupra așezărilor din NOVAYA ASTRAKHAN și  BOROVENKI. Unitățile forțelor armate ale Republicii Populare Donețk completează blocada MARIUPOL.Toate așezările care au intrat sub controlul Forțelor Armate ale Federației Ruse continuă să trăiască ca de obicei. Instalațiile administrative funcționează, transportul funcționează. Majoritatea administrațiilor orașelor, în acord cu comanda trupelor ruse, efectuează în comun aplicarea legii și ordinii și menținerea vieții pașnice. Aș dori să subliniez că doar ofițerii și militarii care servesc sub contract în funcții de soldați și sergenți participă la operațiunea militară specială a forțelor armate ruse”, a declarant in urma cu cateva minute generalul-maior Igor Konașenkov,  reprezentantului oficial al Ministerului rus al Apărării.

Update 16.20 Statele Unite închid ambasada din Belarus și reduc personalul diplomatic din Moscova

Update 16.15 Pavlo Kuzmenko,  primarul localitatii  Okhtyrka,  din Ucraina, a declarat in urma cu cateva minute ca localitatea sa a fost supusa unui foc de artilerie in care au fost folosite bombe cu vid. “Rușii au lovit depozitul de petrol cu bombe cu vid interzise de Convenția de la Geneva”, a spus într-o inregistrare video proimarul Kuzmenko.

Update 15.50 Imagini de la negocierile dintre Ucraina și Rusia 

Sursa foto Hepta

Update 15.25 Consecintele bombardamentului de astazi de la Cernihiv. Autoritatile sustin ca inca se mai lucreaza la stingerea incendiilor. pagubele materiale, sustin acestia, sunt imense

Update 15.15 In localitatea Energodar, voluntarii ucrainieni au mascat, potrivit celor transmise pe canalele lor de social media, o ambuscada. Sub forma unui blocaj pe sosea, luptatorii asteapta vehiculele blindate ale Federatiei Ruse cu armamentul specific ascuns.

Update 15.00 Pe multe canale de informare social media din Ucraina circula un manual de utilizarea cu ajutorul caruia  oricine poate invata sa utilizeze lansatorul de grenade Javelin

Update 14.30 În jurul pranzului, orasul Harkov a fost atacat puternic din aer, cu rachete si bombardiere Suhoi. Mai multe persoane au fost ucise. "Rachetele au căzut pe zone rezidențiale. Unii oameni au murit chiar pe stradă. Numărul morților și răniților nu este încă cunoscut", a declarat Anton Gerashchenko, primarul orasului. 

Numărul morților și răniților nu este încă cunoscut.

 

Update 14.20 "Rusia continuă să lupte împotriva Ucrainei nu numai cu arme militare, ci și cu informații. Ei creează pagini false ale oficialilor guvernamentali, manipulează informații, creează niște falsuri. Astăzi au creat o clonă a paginii mele de Instagram", a anun'at pe canalele sale de informare, Vitaly Klitciko, primarul Kievului.

UPDATE 14.13 In urma cu cateva minute, la Sumi s-a dat alarma si se prezic lupte intense de stradă: "Vehiculele inamice se apropie de oraș din toate părțile. Există amenințarea de lupte de stradă!.Fiți într-un loc sigur acasă, departe de ferestre"

Update 14.10 In urma cu cateva minute, forte de voluntari ucrainieni au capturat,  în regiunea Herson, mai multe camioane ce aveau instalate cel mai nou sistem rusesc de rachete antiaeriene „Pantsir”.

 

Update 13. 40 Bombardamente puternice în Harkov

 

 

 

 

 

 

Update 13.25 Grupul internațional de hackeri Anonymous, care luptă oficial de partea Ucrainei împotriva Rusiei, a dezactivat peste 300 de site-uri web ale agențiilor guvernamentale ruse, instituțiilor media de stat, băncilor, precum și site-uri web ale unor bănci importante din Belarus, inclusiv Belarusbank, Priorbank și Belinvestbank.

 

 

Update 13.20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelesky, a adresat un mesaj de mulțumire României și președintelui Klaus Iohannis pentru contribuția semnificativă la capacitățile de apărare ale țării sale, atacată de Rusia. 

 

 

Update 13.10 Bursa Valori din Moscova rămâne deschisă și luni.

Update 13.00 În Berdiansk-ul ocupat de fortele Armatei Federatiei Ruse, locuitorii s-au adunat in fata primariei si canta imnul Ucrainei. Pe canalele de informare locale se imprastie mesaje ca oamenii sa se implice in  lupta de gherila

 

 

Update 12.50 SUA au aprobat pentru prima dată livrarea directă a rachetelor Stinger în Ucraina, care face parte dintr-un pachet de sprijin aprobat vineri de Casa Albă.

UPDATE 12.30 Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că au început discuțiile cu Rusia în Belarus.

UPDATE 12.00 Operatorii de telefonie mobilă Kyivstar, Vodafone Ucraina și lifecell au blocat accesul la rețelele lor pentru abonații din Rusia și Belarus. 

UPDATE 11.40 Delegația ucraineană a sosit în zona graniței ucrainene-belaruse pentru a participa la negocieri cu reprezentanții Federației Ruse. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Președinției Ucrainei.

Update11.20 Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a publicat luni, 28 februarie, un nou mesaj video pe Facebook în care vorbește despre curajul și dăruința poporului său ucrainean în războiul declanșat de ruși.

Zelensky 28.02.2022

UPDATE 11.00 La Kiev sunt descoperite periodic echipamente de poziționare pentru  loviturile cu rachete. Populatia a fost sfatuita de catre oficialitati sa le distruga.

UPDATE 10.40 Comunitatea mondială de hackeri Anonymous, care luptă oficial de partea Ucrainei împotriva Rusiei, a raportat dezactivarea site-urilor bancare din Belarus.

 

 

UPDATE 10.35 Delegația ucraineană a sosit în zona graniței ucrainene-belaruse pentru a lua parte la discuții cu reprezentanții Federației Ruse. Din delegație fac parte Oleksiy Reznikov, ministrul apărării al Ucrainei, Mykhailo Podoliak, consilier al șefului biroului prezidențial, Andriy Kostin, prim-adjunct al șefului delegației ucrainene la Grupul de contact tripartit, Rustem Umerov, deputat.
Subiectul discutiilor  este încetarea imediată a focului și retragerea trupelor din Ucraina.

Update 10.25 Avioanele rusești atacă orașul Harkov

 

 

 

UPDATE 10.20 Ministrul adjunct al Apărării Ucrainei, Ganna Malyar, a postat pe pagina sa de Facebook un raport despre pierderile totale estimate ale armatei Rusiei, din 24 februarie până astăzi, 28 februarie. Astfel, până la ora actuală, rușii ar fi pierdut în câmpul de luptă aproximativ 5300 de soldați. 

În raport mai sunt indicate distrugerea de către forțele armate ale Ucrainei a 29 de aeronave29 de elicoptere, 191 de tancuri, 816 blindate, 291 de echipamente auto, două nave maritime. 

UPDATE 10.00 Informația difuzată de Ministerul Apărării al Federației Ruse despre cucerirea centralei nucleare Zaporizhzhya de către armata rusă este falsă, a informat NNEGC Energoatom.

UPDATE 09.30 Banca Centrală Rusă a ridicat rata dobânzii la împrumuturi de la 9,5% la 20%.

Update 09.15 Ministerul Apărării al Federației Ruse: În timpul unei operațiuni speciale, unitățile ruse au preluat controlul orașelor Berdyansk și Energodar.
Ministerul rus al Apărării: forțele ruse păzesc și controlează pe deplin zona din jurul centralei nucleare Zaporojie. Personalul CNE continuă să lucreze la întreținerea instalațiilor și controlul situației radioactive în regim normal. Fondul radioactiv este normal.
Ministerul rus al Apărării: De la începutul operațiunii Forțelor Armate RF, au fost lovite 1.114 obiecte din infrastructura militară a Ucrainei.

Dintre acestea: 31 de puncte de control și un centru de comunicații al Forțelor Armate ale Ucrainei. Au fost distruse 314 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 57 de lansatoare de rachete multiple, 121 de artilerie de câmp și mortiere, 274 de unități de vehicule militare speciale.
!!!! Ministerul rus al Apărării: apel către locuitorii Kievului. Toți civilii din oraș pot părăsi liber capitala Ucrainei de-a lungul autostrăzii Kiev-Vasilkov. Această rută este deschisă și sigură.

Update 09.10 Ucraina confirmă pierderea completă a întregii regiuni Berdiansk, precum și a Berdianskului însuși, care chiar ieri a intrat sub controlul Forțelor Armate ale Federație Ruse. Sursa canale rusești

Update 09.00 Postarea Ministerului Apărării al Ucrainei:

Stabiliți patrule pentru a monitoriza mișcările inamicului.
Odată ce înțelegeți direcția de mișcare a coloanelor inamice, blocați calea acestora.
Aruncați podul în aer, blocați drumul cu ceva greu și mare: camioane, tractoare etc.
Când coloana se oprește, aruncați cocktail-uri Molotov în ea, trageți cu armele disponibile.
Dacă capturați prizonieri, înregistrați-i pe video. Acest lucru îi demoralizează pe ocupanți.
Așezați afișe „Vei muri aici”, „Ești întâmpinat aici nu cu flori, ci cu gloanțe” și așa mai departe.

Update 08. 31 Alertă de raid aerian în Kiev!

Update 08.30 Un batalion-grup tactic de ocupanți ruși a pătruns dinspre nord-vest, probabil pentru a întări gruparea care ataca în zadar capitala Ucrainei. În urma acțiunilor de succes și coordonate, aproximativ 50 de ocupanți au fost uciși, au fost confiscate documente importante și echipamentele inamice au fost distruse.

sursa: canal informare oficial ucrainean

Update 08.25 Delegația ucraineană a ajuns pe teritoriul Belarusului, pentru discuții cu reprezentanții Federației Ruse. Reprezentanții delegației din Ucraina se apropie de locul stabilit pentru negocieri, transmite Nexta Live.

Update 08.20 Comunicat al Apărării Teritoriale a Kievului catre locuitori:

„În general, noaptea a fost liniștită, au avut loc mai multe lupte și bătălii cu grupuri de sabotaj și recunoaștere, dar în acea noapte orașul era mai pregătit pentru apărare. Prin urmare, când părăsiți orașul după ora 08:00, veți vedea fortificații, arici antitanc și alte fortificații apărute pe străzile Kievului. În capitală, luptele de stradă continuă în aproape fiecare cartier al orașului. Prin urmare, plecați numai în caz de urgență - când trebuie să cumpărați alimente sau medicamente.

Vă îndemnăm să vă uniți forțele și să vă ajutați reciproc: întrebați-vă vecinii dacă aveți nevoie de ajutor, mai ales când este vorba de bătrâni sau de familii ale căror rude apără Ucraina. Supravegheați apartamentele vecinilor care au părăsit orașul pentru a preveni jafurile.

Rețineți că restricția nu a fost ridicată. Din 28 februarie va dura, după cum s-a stabilit anterior, de la 22:00 la 7:00”.

Update 08.15 Rubla rusă a scăzut din nou și a atins un nou minim record. Moneda rusă a înregistrat o scădere cu 40% față de dolarul american.

Update 07.31 Statul major al forțelor armate ucrainene susține că Rusia suferă pierderi semnificative. Începând cu ora 06:00, 27 februarie: pierderi estimate de personal – circa 4.500 de persoane, tancuri – circa 150, vehicule blindate – peste 700, rezervoare de combustibil – 60, sistem Buk – 1, sisteme Grad – 4, elicoptere – 26.

 

 

Update 07.30 Militarii ruși au bombardat orașul Cernihiv toată noaptea

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Ucraina