x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A fost localizată epava avionului prăbuşit în Atlantic. Nu există supravieţuitori (Video)

A fost localizată epava avionului prăbuşit în Atlantic. Nu există supravieţuitori (Video)

de Veronica Micu    |    03 Iun 2009   •   00:00
A fost localizată epava avionului prăbuşit în Atlantic. Nu există supravieţuitori (Video)

Rămăşiţele localizate marţi dimineaţa în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Braziliei, aparţin epavei avionului Air France care a dispărut luni, a anunţat ministrul brazilian al Apărării, Nelson Jobim, adăugând că nu au fost găsiţi supravieţuitori.

Brazilia a decretat trei zile de doliu naţional, în memoria celor 228 de victime care se aflau la bordul aparatului Airbus A330. 59 de oameni dintre cei aflaţi la bord erau brazilieni, informează antena3.ro.

Lista oficială cu numele victimelor tragediei aeriene va fi făcută publică de către oficialii companiei Air France în cursul acestei zile. Nu se cunosc pentru moment cauzele care au dus la producerea catastrofei. Deocamdată, autorităţile au descoperit în Oceanul Atlantic doar câteva rămăşite din aparatul de zbor. Căutările continuă însă.

Compania aeriană Air France va organiza azi o ceremonie religioasă la catedrala Notre Dame din Paris, în memoria celor aflaţi la bordul zborului 447.

Căutări intense

 


Descoperirea resturilor cursei Air France a devenit în aceste momente prioritate mondială. În afară de Franţa, la căutări participă echipaje navale şi aeriene din foarte multe ţări. Ultima, pe această listă, este Spania - arată AFP. Guvernul de la Madrid a  trimis marţi un al treilea aparat pentru a participa la operaţiunile de căutare ale avionului  dispărut luni în mijlocul Oceanului Atlantic.

Marţi după-amiază, un Fokker al serviciilor de salvare şi de căutare ale Armatei Aerului spaniole a decolat de la baza aeriană Gando din insulele Canare în direcţia zonei situate între nordul Braziliei şi Senegal unde avionul ar fi putut să se scufunde, potrivit unei surse din minister. Luni, un alt aparat Fokker a decolat de la această bază pentru a participa la căutări, alăturându-se unui prim avion al Gărzii Civile spaniole plecat din Dakar unde el participă la dispozitivul european Frontex de prevenire a imigraţiei clandestine de pe coastele africane.

Şeful guvernului spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a dat asigurări în urmă cu o zi că Spania va face tot ce poate "fără să ezite" pentru a colabora cu Franţa la operaţiunile de căutare. Avionul Air France, care asigura un zbor între Rio de Janeiro în Brazilia şi Paris, a dispărut deasupra Atlanticului cu 228 de persoane la bord, dintre care doi spanioli.

Statul Major francez consideră că fragmentele aparţin avionului dispărut

Oficialii francezi au declarat astăzi că nu mai există îndoieli că fragmentele descoperite în Oceanul Atlantic aparţin avionului A330 al companiei Air France, deşi mai este necesară o "confimare oficială", relatează AFP, citată de Mediafax.

"Deşi trebuie obţinută confimarea oficială, recuperarea resturilor şi efectuarea unei analize tehnice nu mai lasă loc de îndoieli", a apreciat căpitanul de navă Christophe Prazuck, din cadrul Statului Major.

Un avion de patrulă maritimă, Atlantique 2, a survolat în ultimele ore zona în care forţele aeriene braziliene au descoperit marţi fragmentele avionului Airbus A330, la circa 1.000 de kilometri de coasta Braziliei şi 2.000 de kilometri de coastele senegaleze.

Marţi seara, ministrul brazilian al Apărării, Nelson Jobim, a declarat că nu are "nici o îndoială" că aceste fragmente aparţin aparatului Airbus dispărut cu 228 de persoane la bord.

Alte aparate franceze vor survola zona în cursul acestei zile, printre care şi un avion radar de tip Awacs, care va efectua o "cartografiere" a rămăşiţelor în încercarea de a stabili locul accidentului şi a permite recuperarea cutiilor negre, a precizat comandantul Prazuck.

Această cartografiere va fi completată de un Falcon 50 care va decola din oraşul brazilian Natal, şi de un alt zbor al Atlantique 2.

Astăzi va fi "o zi de tranziţie", a continuat acesta, explicând că se va trece de la o "operaţiune aeriană pe o zonă întinsă, la o operaţiune navală pe o zonă restrânsă".

Navele comerciale şi cele militare prezente în regiune "vor aduna fragmentele" care plutesc pe suprafaţa apei înainte de a începe faza căutărilor submarine, în săptămânile următoare, a adăugat acesta.

 

 

×
Subiecte în articol: externe air