x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A murit Guido Westerwelle, fostul ministru de externe şi vicecancelar german

A murit Guido Westerwelle, fostul ministru de externe şi vicecancelar german

18 Mar 2016   •   17:15
A murit Guido Westerwelle, fostul ministru de externe şi vicecancelar german
Sursa foto: youtube.com

Guido Westerwelle, fost ministru de externe şi vicecancelar al Germaniei, a murit la vârsta de 54 de ani, a anunţat fundaţia sa pe pagina ei de Facebook, relatează vineri DPA, Reuters şi AFP.


Westerwelle a murit din cauza unor complicaţii provocate de leucemia acută de care suferea, cu care a fost diagnosticat în iunie 2014. El beneficia de tratament spitalicesc de mai multe luni.

Pe site-ul organizaţiei caritabile este postată o fotografie a lui Guido Westerwelle împreună cu soţul său Michael Mronz şi mesajul: 'Ne-am luptat. Am crezut că putem reuşi. Suntem recunoscători pentru timpul incredibil pe care l-am petrecut împreună. Dragostea rămâne.'

De asemenea, fundaţia Westerwelle menţionează pe pagina sa de Facebook că el a murit pe 18 martie 'în spitalul universitar din Koln, din cauza efectelor tratamentului primit pentru leucemie.'

Primul ministru care a recunoscut vreodată că e homosexual dintr-un guvern al Germaniei, Westerwelle a jucat un rol de prim-plan în politica germană, mai întâi în Germania Federală în anii '80 şi apoi ca lider al partidului pro-business Democraţii Liberi (FDP).

El a deţinut funcţia de vicecancelar între 2009-2011 şi a fost ministru de externe în cel de-al doilea guvern al Angelei Merkel între 2009 şi 2013.

Trecerea sa pe la Ministerul de Externe a fost foarte criticată în Germania, unele persoane reproşându-i că nu cunoştea foarte bine dosarele, comentează AFP. În ultimele luni în care a ocupat această funcţie Guido Westerwelle se declanşase criza politică din Ucraina care s-a soldat în februarie 2014 cu fuga preşedintelui Viktor Ianukovici, în urma manifestaţiilor opoziţiei.

Sursa - Agerpres

În 2015, fostul ministru de externe a publicat o carte despre lupta sa cu cancerul intitulată 'Zwischen zwei Leben' (Între două vieţi - n.r.). Într-un interviu pentru revista Der Spiegel, el afirma în noiembrie anul trecut că îşi doreşte 'foarte mult să mai trăiască'.

×