x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord de pace în Goma

Acord de pace în Goma

24 Mar 2009   •   00:00

Guvernul Republicii Democrate Congo şi rebeliunea Congresul Naţional pentru Apărarea Poporului /CNDP/ au semnat un acord de pace luni la Goma .



Acest acord prevede transformarea CNDP în partid politic, eliberarea de membri ai fostei rebeliuni deţinuţi de autorităţile RDC şi promulgarea de către Kinshasa a unei legi de amnistie a foştilor rebeli, potrivit documentului, citat de AFP. Documentul a fost semnat la Goma, capitala Nord Kivu, o provincie din estul ţării atinsă în special de războiul civil. Mediatorul în acest conflict, fostul preşedinte nigerian Olusegun Obasanjo, a fost prezent la Goma alături de reprezentantul Misiunii Naţiunilor Unite în RDC /MONUC/, Alan Doss.

Tratatul de pace prevede ca "CNDP să se angajeze să se transforme în partid politic şi să îndeplinească formalităţile legale cerute în acest scop" şi că el "se angajează de acum înainte în căutarea de soluţii la preocupările sale prin mijloace strict politice şi în respectul ordinii constituţionale a republicii". La rândul său, guvernul de la Kinshasa se angajează să procedeze la eliberarea de foşti rebeli prizonieri şi "să le asigure repatrierea în locurile lor de baştină". CNDP, care a fost condus de Laurent Nkunda, a lansat rebeliunea sa în Kivu în iunie 2003 până la dezertarea comandanţilor săi la 16 ianuarie 2009, trecuţi în tabăra Kinshasei.

Situaţia militară în Nord Kivu s-a stabilizat după trecerea comandanţilor CNDP în tabăra Kinshasei şi arestarea în Ruanda la 22 ianuarie a şefului lor, Laurent Nkunda. Printre altele, o operaţiune comună de pacificare între armata ruandeză şi congoleză condusă de la 20 ianuarie până la sfârşitul lunii februarie a dus la respingerea rebelilor hutu ruandezi ai Frontului democratic de eliberare a Ruandei /FDLR/ spre vestul şi nordul provinciei Nord Kivu

×
Subiecte în articol: externe