x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord de principiu în Parlamentul european privind limitarea acordării bonusurilor pentru bancheri

Acord de principiu în Parlamentul european privind limitarea acordării bonusurilor pentru bancheri

28 Feb 2013   •   11:17
Acord de principiu în Parlamentul european privind limitarea acordării bonusurilor pentru bancheri
Un acord de principiu pentru limitarea bonusurilor acordate bancherilor a fost convenit în noaptea de miercuri de joi între Parlamentul european şi preşedinţia irlandeză a Uniunii Europene, în ideea de a răspunde criticilor opiniei publice faţă de beneficiile bancherilor, transmite Reuters.
Potrivit unui acord provizoriu, bonusurile bancherilor vor fi limitate automat la salariul de bază pe un an. În cazul în care majoritatea acţionarilor unei bănci sunt de acord, bonusurile pot fi majorate până la de două ori salariul anual de bază.

'Pentru prima dată în istoria reglementării pieţei financiare europene, vom limita bonusurile bancherilor', a declarat europarlamentarul austriac Othmar Karas, negociatorul-şef din partea Parlamentului European.

Acest acord, convenit după zece luni de negocieri, urmează să fie discutat marţi la următoarea reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe. Acordul face parte dintr-un plan mai amplu destinat să facă băncile mai sigure, după criza financiară din 2008. Parlamentarii europeni, Comisia Europeană şi reprezentanţii celor 27 de guverne au convenit să introducă norme mai stricte de capital pentru bănci pentru a acoperi riscurile creditelor nerambursate.

În schimb, Marea Britanie, care găzduieşte cea mai mare industrie financiară din Europa, s-a opus introducerii de limite pentru bonusuri susţinând că o astfel de măsură va îndepărta personalul calificat. City-ul londonez ar urma să fie cel mai afectat, în condiţiile în care 144.000 de persoane lucrează în mediul bancar din capitala financiară a Marii Britanii.

Pentru ca acordul să devină lege, el va trebui să fie votat cu majoritate de Consiliul UE, unde sunt reprezentate statele membre.

×
Subiecte în articol: bonusuri bancheri