x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Activiștii pentru climă au blocat pista pentru avioanele private din Amsterdam

Activiștii pentru climă au blocat pista pentru avioanele private din Amsterdam

06 Noi 2022   •   08:05
Activiștii pentru climă au blocat pista pentru avioanele private din Amsterdam
Sursa foto: Greenpeace Nederland

Sute de activiști pentru climat au pătruns sâmbătă pe o pistă de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam pentru a încerca să oprească avioanele private de la decolare, în cea mai recentă demonstrație a protestatarilor menită să atragă atenția asupra crizei climatice.

Potrivit CNN, Greenpeace Olanda a declarat că „mai mult de 500” de activiști Greenpeace și Extinction Rebellion se aflau sâmbătă după-amiază pe aeroport, unul dintre cele mai mari din Europa. Un purtător de cuvânt al forțelor de securitate Schiphol nu a putut confirma această cifră.

Au fost „peste 300” de activiști, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al The Royal Netherlands Marechaussee, unitatea militară care păzește aeroportul.

Robert Kapel a recunoscut că a fost o demonstrație „la scară largă”, dar a spus că traficul aerian nu a fost afectat, deoarece pista este folosită exclusiv pentru avioane private și nu erau programate zboruri până sâmbătă seara târziu.

„Activiștii s-au adunat în această dimineață în pădurea din apropiere, purtând steaguri și bannere cu sloganuri precum „SOS pentru climă” și „Fly no more.” În același timp, un alt grup a ajuns la aeroport din direcția opusă cu biciclete”, a spus Greenpeace.

Imaginile de la Greenpeace arată grupuri de zeci de demonstranți așezați pe asfalt lângă mai multe avioane de pe pistă. Alte imagini arată demonstrații în interiorul terminalului.

Polițiștii au făcut peste 100 de arestări.

Protestatarii „planifică să mențină traficul aerian din terminalul cu avioane private la sol cât mai mult timp posibil”, a declarat Dewi Zloch, purtătorul de cuvânt al Greenpeace Olanda, într-un comunicat.

„Aeroportul ar trebui să își reducă zborurile, dar în schimb construiește un terminal nou-nouț. Elita bogată folosește mai multe avioane private decât oricând, care este cel mai poluant mod de a zbura. Acest lucru este tipic pentru industria aviației, care nu pare să înțeleagă că pune oamenii în pericol prin agravarea crizei climatice. Acest lucru trebuie să se oprească. Vrem mai puține zboruri, mai multe trenuri și interzicerea zborurilor inutile pe distanțe scurte și a avioanelor private.”

×