x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aderarea la Schengen: cu ochii pe bulgari ca să ştim ce ne aşteaptă

Aderarea la Schengen: cu ochii pe bulgari ca să ştim ce ne aşteaptă

de Irina Cristea    |    29 Dec 2010   •   19:50
Aderarea la Schengen: cu ochii pe bulgari ca să ştim ce ne aşteaptă

144138-schengen.jpgBulgaria este cu mult în urma Ro­mâ­niei în ceea ce priveşte stadiul pre­gă­tirilor pentru aderarea la spaţiul Schen­gen. Potrivit unor informaţii confirmate, pentru Jurnalul Naţional, de diplomaţi din mai multe ţări eu­ropene, aceasta este situaţia ce reiese din cea mai recentă evaluare rea­lizată de experţi, evaluare care ar urma să fie dată publicităţii în ianuarie 2011 împreună cu cea privind România.

Cele mai mari probleme ale vecinilor de la sud de Dunăre au fost identificate chiar la cel mai „fierbinte” punct de frontieră – cel de la Kapitan Andreevo, cu Turcia. Zona este extrem de tranzitată de transportatori. La această importantă poartă de intrare în UE, pentru turci există probleme grave atât la capitolul tehnic, cât şi în ce-i priveşte pe func­ţio­nari. Sistemele tehnice de de­tectare a persoanelor ascunse funcţionează doar ocazional, în condiţiile în care sute de tiruri turceşti trec zilnic în Bulgaria prin acest punct. Un alt neajuns identificat de experţii europeni ţine de principiul rotaţiei personalului, ca măsură de prevenire a corupţiei. Acest princi­piu nu este aplicat la Kapitan Andreevo, spre îngrijorarea europenilor, care se tem că o frontieră cu funcţionari corupţi ridică probleme mult mai serioase decât o frontieră unde elementele tehnice nu sunt încă foarte bine puse la punct.

Un alt aspect care provoacă nemulţumire este faptul că modulele din teren, realizate de Bulgaria cu firma Ericsson, în cadrul sistemului integrat de supraveghere, vor fi gata de-abia la sfârşitul anului 2011.

În aceste condiţii, acceptarea Bulgariei în spaţiul Schengen în martie 2011 este pusă sub semnul întrebării inclusiv din punct de vedere strict tehnic. Lucru care va însemna, cel mai probabil, o amânare şi pentru România, în condiţiile în care Bru­xellesul insistă să nu decupleze nici acum cele două ţări care au aderat în tandem la UE la 1 ianuarie 2007.

Ieri la Sibiu, ministrul de Interne Traian Igaş, s-a arătat însă optimist. „Haideţi să ne păstrăm optimismul, speranţa şi să luăm în calcul că 2011 va fi anul în care România va intra în spaţiul Schengen. (...) Este un lucru fals că România nu este pregătită pentru spa­ţiul Schengen. Martie 2011 ră­mâne termenul de aderare la Schen­gen”, a spus Igaş, potrivit Agerpres. El a adăugat că optimismul său se bazează pe concluziile celor şapte comisii de evaluare din 2010 şi ulti­mul raport pozitiv primit în decembrie 2010 de România.

×
Subiecte în articol: externe