x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ADIO circulației fără TAXĂ pe autostrăzile din GERMANIA. Vezi cât o să te coste vigneta

ADIO circulației fără TAXĂ pe autostrăzile din GERMANIA. Vezi cât o să te coste vigneta

09 Mai 2015   •   13:23
ADIO circulației fără TAXĂ pe autostrăzile din GERMANIA. Vezi cât o să te coste vigneta

Planul autorităţilor de la Berlin de a introduce o taxă de drum care se va aplica, efectiv, numai şoferilor străini a trecut prin Parlament, în pofida criticilor venite de la Bruxelles şi de la statele vecine, transmite AFP.

Bundesrat, camera superioară a Parlamentului german, a aprobat vineri un act normativ validat deja de Bundestag, camera inferioară a legislativului german, şi care prevede introducerea, în cursul anului 2016, a unei vignete anuale pentru autostrăzile şi drumurile naţionale. Valoarea acestei vignete depinde de vârsta vehiculului, capacitatea motorului şi anumite criterii de mediu şi poate ajunge până la 130 de euro.

Din cauză că o taxă de drum aplicabilă doar şoferilor străini ar fi contravenit normelor europene, varianta legislativă reţinută este cea a unei vignete electronice plătită de toţi utilizatorii drumurilor. Însă, pentru a se asigura că şoferii străini vor fi, efectiv, singurii care vor plăti noua taxă, toţi proprietarii germani de vehicule vor fi compensaţi printr-o reducere echivalentă a taxei pe autovehicul.

În consecinţă, şoferii străini vor trebui să achite 5,10 sau 15 euro pentru o vignetă de scurtă durată atunci când vor rula pe autostrăzile şi drumurile naţionale din Germania. Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a estimat că această măsură va genera sume de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. 'Taxa pe drum garantează dezvoltarea pe termen lung a infrastructurilor noastre', a declarat Alexander Dobrindt în Bundesrat.

Chiar înainte de adoptare, proiectul de act normativ a dat naştere la numeroase critici în ţările vecine Germaniei, în special în Austria, Olanda sau Franţa. Însă, în timp ce automobiliştii germani plătesc pentru a utiliza autostrăzile din Austria şi Elveţia, până acum Germania nu a introdus o taxă de drum pentru autoturisme ci doar pentru camioane.

Rămâne de văzut dacă planul autorităţilor germane nu se va lovi de opoziţia Comisiei Europene, îngrijorată de posibilitatea ca şoferii străini să fie discriminaţi în raport cu cei germani.

×