x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afganistan / Anul Nou a fost sărbătorit cu o serie de atentate

Afganistan / Anul Nou a fost sărbătorit cu o serie de atentate

22 Mar 2009   •   00:00

Două atentate comise în estul Afganistanului au îndoliat festivităţile de Nowruz (Anul Nou potrivit calendarului persan), ucigând 11 persoane.



În acest timp, emisarul american pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Hoolbroke, estima într-o dezbatere la Bruxelles că proiectele actuale de creştere a efectivelor poliţiei afgane de la 78.000 la 82.000 în patru ani sunt "insuficiente". Conform Agerpres, un kamikaze şi-a detonat maşina-capcană lângă un baraj al poliţiei în districtul Shaparhar, în provincia Nangarhar. În acest punct de control, în care poliţiştii inspectau vehiculele în trecere, şase persoane au fost ucise, cinci civili şi un poliţist. Alţi patru civili şi un poliţist au fost răniţi.

Alte cinci persoane au fost ucise într-un atentat cu bombă comis în apropierea unui sanctuar în periferia oraşului Khost. Deflagraţia, produsă în plină celebrare a Noului An persan, s-a soldat şi cu cinci răniţi. Talibanii şi membrii Al-Qaida sunt activi în provinciile din sudul şi estul Afganistanului, situate de-a lungul graniţei cu Pakistanul.

Nowruz este sărbătorit în ţările care făceau parte altădată din Imperiul persan, Afganistanul fiind una dintre ele. Sub regimul talibanilor, această sărbătoare era interzisă, ca nefiind islamică. Afganii au reînceput s-o sărbătorească deschis după înlăturarea regimului talibanilor prin intervenţia militară americană în 2001.

×
Subiecte în articol: externe