x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afganistan: Zeci de talibani ucişi de bombardamentele aliaţilor

Afganistan: Zeci de talibani ucişi de bombardamentele aliaţilor

12 Oct 2009   •   00:00

Cel puţin 31 de talibani au fost ucişi duminică şi luni în urma bombardamentelor efectuate de forţele armate, care le atacă frecvent fiefurile în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, unde al-Qaida şi talibanii afgani sunt, de asemenea, prezenţi, au anunţat autorităţile locale, citate de AFP. Bilanţul bombardamentelor în aceste zone inaccesibile nu pot fi niciodată verificate din surse independente.



Aceste lovituri au avut loc la câteva ore după un atac, urmat de o luare de ostatici, atribuit talibanilor, asupra sediului Statului Major al forţelor armate de la periferia Islamabadului, sâmbătă şi duminică. Acest atac s-a soldat cu opt morţi în rândul militarilor, trei în rândul ostaticilor şi opt în rândul atacatorilor. "Avioane de vânătoare au bombardat diverse repere ale talibanilor în districul Bajaur", lângă frontiera afgană, a declarat un reprezentant din cadrul administraţiei locale, Manasib Khan. "Conform ultimelor noastre informaţii, cel puţin 12 combatanţi islamişti au fost ucişi în urma acestor lovituri", a precizat acesta.

Duminică seara, forţele aeriene au bombardat, de asemenea, districtul tribal Waziristanul de Sud, principalul fief al Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP), responsabilă de valul de atentate, în principal sinucigaşe, care s-au soldat cu peste 2.200 de morţi în toată ţara, timp de peste doi ani.

Guvernul şi forţele armate au acuzat, totodată, TTP de comiterea atacului împotriva cartierului general al forţelor armate şi de luarea de ostatici sâmbătă şi duminică la Rawalpindi, la periferia Islamabadului. "Avioanele au bombardat ţintele lor de la Makeen şi Ladha", sate din Waziristanul de Sud, a declarat telefonic Syed Shabab Ali Shah, reprezentantul administraţiei din acest district. "Avem informaţii privind 19 morţi în rândul combatanţilor islamişti", a declarat un reprezentant din cadrul forţelor de securitate, sub protecţia anonimatului.

×
Subiecte în articol: externe