x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ahmadinejad este evreu

Ahmadinejad este evreu

de Sînziana Stancu    |    05 Oct 2009   •   00:00

În spatele atacurilor virulente din ultima vreme ale preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad la adresa evreilor, inclusiv negarea Holocaustului, se ascunde un mare secret, acela că însuşi autorul lor are rădăcini evreieşti.



Publicaţia britanică Daily Telegraph a făcut în exclusivitate senzaţionala dezvăluire, scriind că Ahmadinejad s-a născut din părinţi  evrei, care s-au convertit la Islam după naşterea lui.

O fotografie a liderului iranian, care ţine în mâinile ridicate deasupra capului cartea sa de identitate, cu ocazia alegerilor din martie 2008, este prima mărturie în acest sens. Documentul atestă fără nici un dubiu originea evreiască a liderului de la Teheran, acolo figurând şi numele pe care el îl purtase anterior,  Sabourjian, şi care înseamnă "ţesător de talit" (numele persan al unui material din care evreii îşi făceau un şal de rugăciune). Acelaşi  nume purtat de Ahmadinejad înainte se regăseşte şi pe listele de nume rezervate evreilor din Iran ale Ministerului de Interne de la Teheran.


NEGAREA CREDINŢEI

Experţii afirmă că înverşunarea împotriva evreilor afişată de Ahmadinejad se traduce printr-o compensare excesivă a trecutului evreiesc al liderului iranian şi explică mult din atitudinea lui. "Fiecare familie care se converteşte la o altă religie îşi ia o altă identitate şi îşi neagă vechea credinţă", explică Ali Nurizadeh, specialist în cadrul Centrului de Studii Arabo- Iraniene din Londra. Un expert în studii evreieşti şi iraniene explică la rândul său că Ahmadinejad "şi-a schimbat numele din motive religioase sau cel puţin asta au făcut părinţii săi", precizând că sufixul "jian" se adaugă la numele de familie al musulmanilor care au fost practicanţi ai iudaismului.

"Prin declaratiile anti-semite, el încearcă să înlăture orice suspiciune legată de originile sale evreieşti. Se simte vulnerabil într-o societate radicală şiită", a adaugat specialistul, precizând că "Sabourjian este un nume evreiesc foarte răspândit in Iran". Liderul iranian nu a negat faptul că numele său de familie a fost schimbat când familia sa s-a mutat la Teheran, în anii '50, însă nu şi-a dezvăluit niciodată numele anterior şi nici motivul pentru care acesta a fost schimbat.

Rudele lui Ahmadinejad explicaseră mai înainte că atât motivele religioase, cât şi presiunile economice îl făcuseră pe Ahmed, tatăl preşedintelui  iranian, să îşi schimbe numele în Ahmadinejad, când el avea 4 ani.

Liderul iranian are studii politehnice, fiind inginer de formaţie şi având un doctorat în managementul traficului. Înainte de a se lansa în politică, Ahmadinejad a făcut parte din rândul miliiţiilor Gărzii Revoluţionare. Un blogger care a cerut o investigaţie asupra originii lui Ahmadinejad a fost arestat în vara aceasta, în cadrul sângeroaselor proteste de la Teheran, prin care opoziţia reformatoare a contestat realegerea preşedintelui.

×
Subiecte în articol: externe