Airbus a avut 415 comenzi pentru avioane în octombrie, extinzându-şi dominaţia asupra Boeing, care încă se confruntă cu probleme legate de modelul 737 MAX.
Luna trecută, operatorul indian low-cost IndiGo a făcut o comandă de peste 33 de miliarde dolari pentru 300 de avioane Airbus A320, aceasta fiind una dintre cele mai importante contracte semnate vreodată de producătorul aeronautic european cu o singură companie aeriană.
AIrbus a anunţat 12 comenzi pentru modelul său A330neo de la un cumpărător nedezvăluit. În urma acestor acorduri, Airbus a avut în perioada ianuarie-octombrie comenzi pentru 718 de aeronave, sau 542 după anulări.
Boeing a raportat 170 de comenzi în primele nouă luni din acest an, sau 54 după anulări. Totodată, Airbus a livrat 648 avioane în primele 10 luni din 2019.
Dar industria aviatică se va confrunta cu dificultăţi din cauza escaladării tensiunilor comerciale, a riscurilor geopolitice şi a campaniilor activiştilor de mediu în favoarea reducerii numărului de zboruri, în special în Europa, avertiza recent Airbus.
Luna trecută, producătorul european şi-a înrăutăţit ţintele de livrări pentru avioane comerciale în 2019 întrucât se confruntă cu întârzieri de producţie la uzina sa din Hamburg. Veniturile au scăzut cu 1%, la 15,3 miliarde de euro în trimestrul trei din 2019, în timp ce profitul net a urcat cu 3%, la 989 milioane de euro.
Airbus se aşteaptă să livreze în acest an aproximativ 860 de aeronave, faţă de obiectivul precedent de 880-890, a anunţat compania, după ce a raportat o creştere de 3% a profitului operaţional ajustat, la 1,6 miliarde de euro (1,78 miliarde de dolari) în trimestrul trei din 2019.
Revizuirea cifrelor privind livrările şi perspectivele "reflectă acţiunile iniţiate pentru a asigura un flux de livrări eficient în următorii ani", a afirmat directorul general, Guillaume Faury.
Airbus este lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă şi de transport şi a avioanelor dedicate misiunilor, precum şi numărul 1 în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu.
Recent, Airbus Helicopters a inaugurat noua fabrică din România, o investiţie de 52 de milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind aşteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018.