x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ajutor - Guvernul monitorizeaza situatia din Negotin

Ajutor - Guvernul monitorizeaza situatia din Negotin

12 Ian 2005   •   00:00

Scandalul din jurul nou-construitei Biserici Ortodoxe Romanesti din satul Malainita, comuna Negotin, tinde sa devina una dintre cele mai importante probleme ale diplomatiei romanesti in acest an.

EFORT. Biserica din Malainita a fost ridicata din donatiile romanilor de pretutindeni
Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) urmareste evolutia acestui scandal, in aparenta de ordin religios, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Belgrad, conform unui comunicat de presa. MAE considera ca situatia din zona si din localitate este calma si nu exista semnale de tensiune din zona. Alaturi de MAE se afla Ministerul Culturii. La finalul saptamanii trecute, Mona Musca a sesizat ca in zona sunt peste 400.000 de romani "care nu au acces la educatie, cultura si religie in limba materna", situatie inacceptabila in opinia ei. Parintele Boian Alexandrovici, cel care a ridicat biserica pe proprietatea sa, ne-a spus ca "statul sarb, in principiu Biserica Ortodoxa Sarba, refuza sa accepte existenta unei biserici ortodoxe romanesti in regiunea Timocului. Scandalurile nu exista decat intre noi si primarie si episcopul sarb al Timocului. Oamenii simpli, sarbii, nu au nimic impotriva bisericii, discut cu ei mereu si vad ca n-au nimic impotriva", precizeaza parintele. In satul Malainita nimeni nu dispune de autorizatie de construire.

BISERICA. Prin acordul dintre Bisericile Ortodoxe este precizat ca intre doua biserici autocefale nu se pot efectua nici un fel de schimbari in interiorul eparhiilor, fara stirea si aprobarea liderilor religiosi si a Soborului, afirma episcopul sarb de Timoc, Iustinian. Intr-adevar, romanii nu au obtinut autorizatia Bisericii Ortodoxe Sarbe, iar acest lucru se intampla de 180 de ani, de cand ei au intrat sub stapanirea sarbilor. Pana in vara trecuta, in loc de biserica romanii aveau o platforma din beton, construita tot de ei, in plin camp, cu acordul Bisericii Ortodoxe Sarbe de aceasta data. "Vara ne descurcam noi, ca era cald, dar acum, iarna, ce facem?", se intreaba diaconul Boian. Banii necesari construirii bisericii au fost stransi greu, comunitatile de romani din toata lumea care au aflat de greutatile intampinate de romanii din Timoc au donat bani pentru aceasta biserica.

"Nu e numai problema bisericii, oamenii se feresc sa zica ca-s vlahi sau romani, i-ar considera sarbii oameni de categoria a doua, la asta s-a ajuns!", afirma diaconul Alexandrovici. Romanii din Timoc primesc tot mai mult sprijin de la ministerele Romaniei, de la comunitatile de romani, chiar si de la forurile internationale. (Costin Anghel)

×
Subiecte în articol: diaspora