x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alberto Fujimori a murit. Fostul președinte peruan avea cancer la limbă

Alberto Fujimori a murit. Fostul președinte peruan avea cancer la limbă

de Redacția Jurnalul    |    12 Sep 2024   •   07:51
Alberto Fujimori a murit. Fostul președinte peruan avea cancer la limbă
Sursa foto: Hepta/Alberto Fujimori a murit la vârsta de 86 de ani

Fostul lider peruan Alberto Fujimori a murit la vârsta de 86 de ani. El a avut cancer la limbă. Politicianul a fost președintele statului Peru timp de 10 ani și a fost nevoit să-și părăsească funcția din cauza acuzațiilor de corupție și de încălcare a drepturilor omului.

Fostul președinte al Peru Alberto Fujimori, care a fost condamnat pentru încălcarea drepturilor omului și corupție, a murit la vârsta de 86 de ani. Decesul a fost confirmat de fiica sa, potrivit BBC.

Keiko Fujimori a anunțat pe rețelele de socializare că fostul președinte a murit „după o lungă luptă cu cancerul”. Medicul lui Fujimori a confirmat că a murit de „cancer la limbă”. Susținătorii lui Fujimori au început să se adune în fața casei sale imediat după ce fiica a făcut anunțul.

De ce a fost condamnat Alberto Fujimori?

Fostul președinte a avut mai multe condamnări.În decembrie anul trecut, Fujimori a fost eliberat din închisoare, după ce a ispășit 15 ani dintr-o pedeapsă de 25 de ani.

Fujimori a fost președinte în Peru între anii 1990 și 2000. Susținătorii săi susțin că el este omul care a salvat Peru de brutalul grup maoist Sendero Luminoso (Calea strălucitoare) și care a readus economia pe drumul cel bun. Pentru alții, însă, Fujimori a fost o figură autoritară și un lider brutal.

Fujimori a fost liderul din Peru până în 2000 când a fost forțat să plece din funcție din cauza acuzațiilor de corupție. El a cerut azil în Japonia înainte de a se merge în Chile, unde a fost arestat.

În prezent, fiica sa Keiko este liderul celui mai mare partid politic din Peru. Ea a pierdut ultimele alegeri prezidențiale dar a anunțat că va candida din nou în 2026.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×