x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri regionale în Germania. Partidul Angelei Merkel pierde încrederea electoratului

Alegeri regionale în Germania. Partidul Angelei Merkel pierde încrederea electoratului

15 Mar 2021   •   11:26
Alegeri regionale în Germania. Partidul Angelei Merkel pierde încrederea electoratului

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) din Germania a pierdut alegerile din două landuri germane. Partidul cancelarului Angela Merkel a obținut 24,1%, și respectiv 27,7% în cele două scrutinuri, arată rezultatele oficiale preliminare, scrie DPA.

Rezultatele din Baden-Wurttemberg şi Renania-Palatinat anticipează scena politică după alegerile generale din septembrie. Până atunci vor mai avea loc alte alegeri și în alte landuri. În plus, vitorul șef al partidului ar putea deveni cancelarul Germaniei.
Secretarul general al partidului, Paul Zemiak, a recunoscut că voturile arată nemulțumirea populației față de restricțiile impuse în contextul pandemiei. Scrutinul se desfășoară pe fondul celui de-al treilea val al pandemei, al campaniei de vaccinare cu probleme și a scandalului privind măștile de protecție și în care sunt implicați parlamentari.

În Baden-Wuerttemberg, Verzii au câștigat cu 32,6%. Reprezentantul acestora, Winfried Kretschmann, în vârstă de 72 de ani, şi-a asigurat un nou mandat de premiere al landului. Unii oficiali ecologişti au avertizat că rezultatele se mai pot schimba din cauza numărului mare de voturi prin corespondenţă.
În acest land se află sediile unor mari corporaţii germane Mercedes Benz, Hugo Boss, Bosch, Porsche.

În Renania-Palatinat, câştigătorul a fost acelaşi tot Partidul Social Democrat (SPD), cu 35,7% din voturi. Lidera acestuia, Malu Dreyer, premierul landului, în vârstă de 60 de ani, va obține un nou mandat.
Candidatul partidului la funcţia de cancelar, Olaf Scholz, acum ministru de finanţe în cabinetul Merkel, poate conta pe un sprijin puternic în septembrie. Regiunea este centrul viticulturii din Germania. 
La nivel naţional, SPD este creditat cu jumătate din procentajul din Renania-Palatinat.

Angela Merkel, aflată de 16 ani la conducerea țării, nu va mai fi cancelar din toamnă. Decizia CDU cu privire la desemnarea noului candidat în fruntea guvernului federal va fi luată în această primăvară. Favorit este Armin Laschet, în vârstă de 60 de ani, premerul landului Renania de Nord-Westfalia. 

Opozantul acestuia la funcția de cancelar este Markus Soeder, în vârstă de 54 de ani, președintele CSU și prim-ministrul landului Bavaria.

 

×
Subiecte în articol: angela merkel CDU