x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri în Spania: Dreapta revine la guvernare?

Alegeri în Spania: Dreapta revine la guvernare?

de Redacția Jurnalul    |    23 Iul 2023   •   22:44
Alegeri în Spania: Dreapta revine la guvernare?
Sursa foto: Hepta

Spania ar putea avea prima participare a extremei drepte la guvernare de pe vremea lui Francisco Franco, după ce sondajele din ultima săptămână de campanie au arătat că Partidul Popular (PP) de centru-dreapta și Vox au câștigat suficiente locuri în alegerile de duminică pentru a forma o coaliție.

PP ar urma să obțină 150 de locuri, în timp ce Vox avea 31 de locuri, suficiente pentru o majoritate în parlamentul de 350 de locuri, potrivit unui sondaj GAD3 publicat după închiderea urnelor, citat de Reuters.

Un sondaj realizat de Sigma Dos a fost mai puțin concludent, prezicând 145-150 de locuri pentru PP și 24-27 de locuri pentru Vox, ceea ce ar putea însemna că cele două partide nu vor reuși să se încadreze în intervalul necesar.

La ultimele alegeri din noiembrie 2019, Vox a obținut 52 de locuri. Dacă sondajele alegătorilor sunt corecte, ar putea primi chiar și jumătate din acest număr în aceste alegeri.

Socialiștii ar urma să obțină 112 locuri, potrivit GAD3, și 113-118 locuri, potrivit Sigma Dos, în timp ce platforma de extremă-stânga condusă de ministrul Muncii, Yolanda Diaz, ar avea fie 27 de locuri, fie 28-31 de locuri.

GAD3 a precizat că în sondaj s-au intervievat 10.000 de persoane și s-a încheiat la 22 iulie. Sondajul Sigma Dos, realizat pe 17.000 de persoane, s-a încheiat duminică.

Reacționând la știri, Ignacio Garriga, secretarul general al Vox, a îndemnat la prudență, spunând: „Să așteptăm până peste o oră și ceva înainte de a afla rezultatele finale”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Alegeri în Spania