x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegerile prezidenţiale din Austria se repetă! Motivul pentru care Curtea Constituţională a invalidat scrutinul

Alegerile prezidenţiale din Austria se repetă! Motivul pentru care Curtea Constituţională a invalidat scrutinul

01 Iul 2016   •   13:32
Alegerile prezidenţiale din Austria se repetă! Motivul pentru care Curtea Constituţională a invalidat scrutinul

Curtea Constituţională din Austria a invalidat vineri alegerile prezidenţiale din 22 mai, pe motiv că au existat iregularităţi la numărarea voturilor, şi a decis repetarea celui de-al doilea tur de scrutin în întreaga ţară, transmit AFP şi DPA.

''Al doilea tur al alegerilor trebuie să fie organizat din nou în toată Austria. Această decizie este destinată să consolideze încrederea în statul nostru de drept şi în democraţie'' , a anunţat Gerhart Holzinger, preşedintele Curţii Constituţionale austriece, compusă din 14 judecători.

La anunţarea deciziei, Gerhart Holzinger a declarat că 'alegerile sunt temelia democraţiei şi datoria tribunalului este să menţină funcţionarea acestei temelii'. 'Nimeni nu câştigă şi nimeni nu pierde (cu această decizie).

Instanţa a afirmat că a folosit standarde stricte cu privire la aplicarea normelor electorale. Martori au declarat că s-au constatat nereguli în modul de numărare a voturilor, printre care procesarea voturilor prin corespondenţă mai devreme decât ar fi trebuit.

Partidul Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta) a depus o contestaţie la Curtea Constituţională prin care punea sub semnul întrebării legalitatea scrutinului în urma cărora candidatul său, Norbert Hofer, a fost învins la o diferenţă de sub 1% din voturi de independentul susţinut de Verzi, Alexander Van der Bellen, voturile prin corespondenţă fiind decisive.

Van der Bellen, care urma în principiu să-şi preia funcţia la 8 iulie, a câştigat alegerile obţinând cu 30.863 de voturi mai mult decât Hofer, acumulând 50,3% din sufragii în cel de al doilea tur al scrutinului, care s-a desfăşurat la 22 mai. Partidul lui Hofer, care a eşuat în tentativa de a deveni primul şef de stat european provenit dintr-o formaţiune de extrema dreaptă, a insistat că scrutinul a fost marcat de o serie de nereguli.

Sursa: AGERPRES

×