x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aleksandr Lukaşenko vrea KGB eficient ca în perioada sovietică

Aleksandr Lukaşenko vrea KGB eficient ca în perioada sovietică

de Sînziana Stancu    |    22 Mai 2009   •   00:00

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a ordonat poliţiei secrete, numită KGB ca în perioada sovietică, să lucreze la fel de eficient ca în timpul URSS.



"Organele care asigură securitatea statului trebuie să lucreze mult mai bine, rolul şi importanţa KGB trebuie să fie aduse la nivelul existent în timpul celor mai buni ani ai epocii sovietice", a declarat Lukaşenko, în cursul unei întrevederi cu şeful  instituţiei, Vadim Zaiţev. Liderul belarus a formulat aceste cerinţe în condiţiile în care ţara este criticată frecvent şi aspru pentru încălcarea drepturilor omului, potrivit AFP. Lukaşenko e convins că acesta este singurul mod de a "pune ordine în ţară", afirmaţie pe care a consemnat-o într-un comunicat al preşedinţiei belaruse. Comitetul pentru securitatea statului (KGB) şi organizaţiile care l-au precedat (NKVD, Ghepeu, Ceka) sunt celebre pentru reprimarea oricărei forme de disidenţă în perioada URSS.

Opoziţia belarusă a acuzat KGB că ar fi fost în spatele dispariţiei mai multor opozanţi de la sosirea lui Lukaşenko la putere în 1994.

×
Subiecte în articol: externe