x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alianța de securitate din Golf va începe să funcționeze anul viitor

Alianța de securitate din Golf va începe să funcționeze anul viitor

27 Oct 2018   •   16:30
Alianța de securitate din Golf va începe să funcționeze anul viitor

Ministrul de externe al Bahrainului, Khalid bin Ahmed Al Khalifa, a declarat sâmbătă, în cadrul conferinţei de securitate de la Manama, că alianţa de securitate care ar urma să grupeze SUA, state din Golf, Iordania şi Egipt, va începe să funcţioneze anul viitor, transmite Reuters. 

Potrivit Washingtonului, Alianţa Strategică din Orientul Mijlociu (MESA) îşi propune să contracareze ascesiunea Iranului şi extremismul. 

Asupra constituirii alianţei au planat însă incertitudini, având în vedere boicotul aplicat din 2017 Qatarului de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt, care acuză emiratul că sprijină Iranul şi terorismul. 

MESA 'este o alianţă pentru securitate şi prosperitate în regiune şi va fi deschisă acelora care îi acceptă principiile', a declarat şeicul Khalid, menţionând că alianţa va coopera şi pe probleme economice. 

Prezent la conferinţa de la Manama, şeful Pentagonului, Jim Mattis a declarat că este important să se pună capăt disputei cu Qatar, despre care analiştii consideră că a slăbit coordonarea regională împotriva Iranului. 

Potrivit ministrului de externe saudit, Adel al-Jubeir, discuţii recente purtate în Arabia Saudită despre un cadru pentru MESA au inclus şi oficiali din Qatar, iar alianţa propusă nu va fi afectată de disputa diplomatică. 

Miniştrii de externe din Golf au abordat şi iniţiativele de pace în Orientul Mijlociu, şeicul Khalifa salutând eforturile Omanului, care l-a primit vineri pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Ministrul de externe al Omanului a precizat că sultanatul oferă idei pentru procesul de pace între Israel şi palestinieni, dar nu acţionează ca un mediator.

AGERPRES

×