x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alianța Nord-Atlantică deschide porțile pentru Macedonia de Nord

Alianța Nord-Atlantică deschide porțile pentru Macedonia de Nord

17 Mar 2020   •   21:30
Alianța Nord-Atlantică deschide porțile pentru Macedonia de Nord

Spania a ratificat marţi protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la NATO, a anunţat Ministrul de externe de la Skopje, Nikola Dimitrov, într-o conferinţă de presă, anunță dpa.

Din cauza pandemiei de coronavirus, senatul spaniol a ratificat protocolul, în unanimitate, prin videoconferinţă. Dimitrov a mulţumit Madridului că a făcut acest pas „în circumstanţe atât de dificile”. „Prin această ratificare, se încheie un efort de trei decenii”, a adăugat el.

Decizia Spaniei, ultimul dintre cele 30 de state membre ale NATO care a făcut acest pas, deschide calea pentru aderarea fostei republici iugoslave la blocul militar transatlantic.

Acest lucru a devenit posibil anul trecut, după ce Skopje a pus capăt unei vechi dispute cu Grecia prin adăugarea indicaţiei geografice „de Nord” la numele Macedonia.

Grecia îşi acuza vecinul său de la nord că ar încerca să uzurpe moştenirea şi chiar teritoriul provinciei sale vechi Macedonia şi s-a opus prin veto aderării sale la NATO şi apropierii de Uniunea Europeană.

 

×
Subiecte în articol: Macedonia de Nord Spania nato