x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Non-musulmanii nu au voie să folosească cuvântul Allah, când se referă la Dumnezeu, a hotărât o curte din Malaezia

Non-musulmanii nu au voie să folosească cuvântul Allah, când se referă la Dumnezeu, a hotărât o curte din Malaezia

14 Oct 2013   •   14:09
Non-musulmanii nu au voie să folosească cuvântul Allah, când se referă la Dumnezeu, a hotărât o curte din Malaezia

Un tribunal din Malaezia a decis că non-musulmanii din această ţară nu au voie să folosească cuvântul Allah când se referă la Dumnezeu, hotărâre contestată de creştinii din această ţară care folosesc acelaşi cuvânt ca şi musulmanii pentru a se referi la zeitatea lor.

Tribunalul spune că termenul Allah este exclusiv islamic şi nu poate fi folosit de reprezentanţii altor religii. Allah, însă, este denumirea pe care malaiezienii de diferite religii o dau zeilor lor.

Cei care contestă cel mai mult decizia sunt creştinii din această ţară, care au folosit denimirea Allah, preluată din arabă, timp de sute de ani pentru a se referi la Dumnezeu.

Conflictul a pornit în 2009, când variantei malaeziene a ziarului catolic The Herald i s-a interzis de către guvern să folosească termenul Allah pentru a descrie zeitatea creştină.

Ziarul a dat în judecată guvernul, câştigând dreptul de a folosi termenul. Guvernul a făcut apel, însă, având acum câştig de cauză.

"Folosirea cuvântului Allah nu reprezintă un lucru esenţial pentru creştinism. Folosirea termenului poate crea confuzii în comunitate", a declarat judecătorul Mohamed Apandi Ali în motivarea deciziei.

Redactorul şef al ziarului The Herald, Lawrence Andrew, s-a arătat, în schimb, "dezamăgit şi uluit" şi spune că va folosi toate căile legale care i-au mai rămas pentru a contesta decizia.

"Este o măsură retrogradă şi un pas înapoi în ceea ce priveşte asigurarea drepturilor fundamentale ale minorităţilor religioase", a spus acesta.

Ziarul susţine că termenul Allah a fost folosit în bibliile scrise în limba malaeziană încă înainte de formarea acestui stat, în 1963.

"Allah este un termen folosit în Orientul Mijlociu şi Indonezia atât de creştini, cât şi de musulmani. Nu poţi afirma, brusc, că folosirea acestui termen nu este un lucru esenţial pentru creştinism. Limba malaeziană are multe cuvinte împrumutate, Allah este şi el un cuvânt împrumutat".

Pe de altă parte, anumite grupuri musulmane spun că creştinii ar putea folosi acest termen pentru a converti mai uşor musulmanii.

"Allah nu este un cuvânt malaezian. Dacă non-musulmanii vor să folosească un cuvânt malaezian, ar trebui să folosească "Tuhan" în loc de Allah", a spus Zainul Rijal Abu Bakar, un avocat care a reprezentat guvernul în acest caz.

Zeci de biserici şi câteva moschei au fost atacate, în 2009, când prima decizie a fost dată în acest caz.

Trei sferturi din populaţia Malaeziei este de relgie islamică, existând, însă, şi comunităţi importante de hinduşii şi creştinii. 

×
Subiecte în articol: allah dumnezeu malaezia