x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadorul Kazahstanului la Londra, suspect de spionaj pentru serviciile secrete sovietice

Ambasadorul Kazahstanului la Londra, suspect de spionaj pentru serviciile secrete sovietice

17 Aug 2009   •   00:00

Kairat Abuseitov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Kazahstanului în Marea Britanie este suspectat de legături cu serviciile secrete sovietice, el riscând din această cauză expulzarea din Regatul Unit, relatează The Daily Mirror.



După studierea mai multor zeci de documente de arhivă, ziarul britanic a ajuns la concluzia că înaltul diplomat, la timpul respectiv ministru adjunct al afacerilor externe, ar fi putut fi în trecut agent sovietic. Diplomatul ar fi fost racolat de KGB în 1988, având numele de cod "Delano", susţine Daily Mirror. "Kairat Abuseitov a servit ca agent al KGB-ului kazah în perioada iunie 1988 - mai 1992", citează tabloidul un document datând din anul 1992. Reprezentanţi ai Comisiei pentru serviciile secrete şi probleme de securitate a parlamentului britanic a solicitat Foreign Office declanşarea unei anchete pentru a clarifica situaţia ambasadorului kazah.

Acesta dezminte acuzaţiile, subliniind că, într-adevăr, KGB-ul încercase să-l contacteze, ca de altfel pe mulţi alţi diplomaţi, însă el "nu a fost niciodată agent şi nu a încasat niciun ban de la KGB". "Dacă se va adeveri că /diplomatul/ s-a ocupat cu activităţi incompatibile cu statutul său diplomatic, atunci Ministerul Afacerilor Externe va fi în măsură să decidă dacă îl va declara sau nu persona non-grata", a menţionat Menzies Campbell, din Comisia de afaceri externe a Camerei Comunelor.

Suspiciunile acestea ar putea avea repercusiuni şi asupra reputaţiei prinţului Andrew, duce de York, care ocupă funcţia de reprezentant special al Foreign Office pentru investiţii străine şi comerţ. În calitatea sa de preşedinte de onoare al Societăţii kazaho-britanice de cooperare, el a mijlocit contactele ambasadorului Kazahstanului cu cele mai importante corporaţii britanice, între care şi BAE Systems.

Anterior, numele prinţului Andrew şi cel al ambasadorului kazah apăruseră împreună în presa britanică în contextul unor suspiciuni legate de afaceri de miliarde de dolari în domeniul petrolului.

×
Subiecte în articol: externe