Printr-o decizie fără precedent, SUA l-au anchetat pe ambasadorul celui mai important aliat al lor, temându-se că acesta ar fi divulgat secrete ale Casei Albe. Kim Darroch, fost ambasador britanic în SUA, catalogat de președintele Donald Trump drept „un tip foarte prost”, dar care a fost înnobilat și făcut pair pe viață de către Londra imediat după demisia sa, s-a aflat în centrul unei investigații, după ce americanii l-au suspectat că îi dezvăluie informații amantei, reporteră la CNN.
Pentru cel puțin câteva luni, Lordul Darroch, căsătorit timp de 42 de ani și aflat la post la Washington la vremea respectivă, a avut o relație pătimașă de dragoste cu Michelle Kosinski, corespondentul diplomatic al CNN, măritată la rândul ei, a dezvăluit „The Sun”, care a relatat în exclusivitate despre dedesubturile unui scandal diplomatic extrem de periculos pentru relațiile dintre doi mari aliați, SUA și Marea Britanie. Aventura dintre Darroch, în vârstă de 66 de ani, și Kosinski, de 46 de ani, a declanșat o investigație din partea Departamentului american al Justiției, care a bănuit că ambasadorul britanic divulgă reporterei CNN informații secrete de maximă importanță pentru Casa Albă. Investigația a fost lansată după o serie de dezvăluri incendiare publicate de Kosinski, care i-au lăsat mască pe membrii administrației de la Washington. Chiar dacă în cele din urmă Darroch a fost absolvit oficial de aceste suspiciuni, demararea unei anchete americane asupra ambasadorului celui mai important aliat al SUA, pe motiv de divulgare de informații, este un fapt fără precedent, a declarat, sub acoperirea anonimatului, o oficialitate din domeniul securității, citată de publicația britanică. În mod ironic, Darroch a fost nevoit să-și dea demisia din postul de ambasador în SUA anul trecut, în luna iulie, după ce propriile telegrame diplomatice trimise Londrei, în care îl descria pe Trump drept „incapabil” și „incompetent”, au ajuns în mâinile presei. Cu toate acestea, la scurt timp după revenirea la Londra, Darroch a devenit membru al Camerei Lorzilor, fiind înnobilat și făcut pair pe viață. El a primit astfel o recompensă onorifică din partea Theresei May, o altă critică a lui Trump, la sfârșitul mandatului ei în funcția de șef al executivului britanic. La cinci luni de la plecarea lui Darroch, Michelle Kosinski a renunțat la postul pe care îl ocupa la CNN.
O relație periculoasă
Darroch, fost consilier al premierilor britanici Tony Blair și David Cameron pe probleme de UE, respectiv, de securitate națională, a fost numit la post, în SUA, în 2016. Potrivit „The Sun”, el a început relația cu Kosinski în primele luni ale anului 2018. Până să se apropie de ambasador, reportera era practic o necunoscută în mass-media din SUA și, conform unor surse citate de publicația britanică, „nu avea conexiuni foarte bune”. Pe măsură ce relația ei cu Darroch avansa, Kosinski avea să le ia însă fața în mod spectaculos competitorilor săi din presă, oferind relatări senzaționale despre planuri extrem de sensibile din interiorul președinției americane. Știrile reporterei de la CNN au atras imediat atenția oficialităților de rang înalt de la Casa Albă. În februarie 2018, Darroch a fost bănuit, pentru prima oară, că i-ar fi furnizat lui Kosinski informația potrivit căreia fostul director de atunci al CIA, Mike Pompeo, le-ar fi mărturisit colaboratorilor săi că urmează să fie numit în funcția de șef al diplomației americane. Câteva zile mai târziu, Kosinski ar fi aflat că Pompeo ar fi pregătit în mare secret o vizită extrem de delicată în Coreea de Nord, în încercarea de a elibera trei cetățeni americani. În martie 2018, Marea Britanie a fost zguduită de otrăvirea, de către Rusia, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, cu agentul neurotixic Noviciok. În timp ce Londra a expulzat imediat 23 de diplomați ruși, SUA cântăreau încă măsurile de sancționare a Moscovei. La șase zile după producerea incidentului, Kosinski relata însă că America se gândea să expulzeze la rândul ei diplomați ruși, dar câteva oficialități ale administrației Trump considerau această decizie drept drastică. La vremea respectivă, Casa Albă dezvăluise intențiile sale de expulzare doar Franței, Germaniei și Marii Britanii, înainte ca acestea să fie anunțate oficial, la 6 aprilie 2018. Serviciile de informații aveau să o plaseze însă sub o supraveghere atentă pe Kosinski, după ce aceasta a relatat despre o ceartă privată între Trump și ambasadoarea americană de atunci la ONU, Nikki Haley. Atunci, precizează „The Sun”, s-a aflat de aventura lui Kosinski cu Darroch. Și Trump, care avea propriul său meci cu Darroch, ar fi fost informat, însă, din respect pentru relația cu Londra, a preferat să păstreze tăcerea.
„Michelle Kosinski știa despre aceste sancțiuni contra Rusiei, înainte ca acestea să fie anunțate”.
Oficialitate americană