x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambitii nucleare - Ahmadinejad sfideaza

Ambitii nucleare - Ahmadinejad sfideaza

de Ana Ilie    |    01 Sep 2006   •   00:00
Ambitii nucleare - Ahmadinejad sfideaza

Termenul acordat Iranului de comunitatea internationala pentru a pune punct programului nuclear a expirat ieri. Regimul de la Teheran risca sa se trezeasca insa cu o serie de sanctiuni de natura economica, de indata ce marile puteri se pun de acord.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) urma sa prezinte ieri in cadrul Consiliului de Securitate al ONU un raport in care se precizeaza ca Teheranul a ignorat termenul-limita stabilit de ONU pentru suspendarea programului nuclear, potrivit Reuters.

INTENTII "PASNICE". Teheranul este in continuare neclintit in intentiile sale de a dezvolta un program nuclear pe care il declara de necesitate "civila", desi intreaga comunitate internationala se teme de perspectiva ca materialul nuclear sa incapa pe mainile irascibilului presedinte Mahmud Ahmadinejad, ale carui opinii antioccidentale vehemente sunt de notorietate. "Occidentul ar trebui sa stie ca natiunea iraniana nu va ceda presiunilor si nu va accepta nici o incalcare a drepturilor sale", a afirmat ieri Ahmadinejad intr-un discurs televizat, confirmand rapoartele potrivit carora Teheranul nu numai ca nu s-a speriat de ultimatumul ONU, dar a si continuat sa imbogateasca mici cantitati de uraniu.

PEDEAPSA POSIBILA. SUA si aliatii lor europeni au realizat o lista de sanctiuni, o prima restrictie fiind interzicerea importului de echipament si material nuclear, scrie New York Times. Alte sanctiuni ar putea fi restrictionarea calatoriilor liderilor iranieni si limitarea accesului pe pietele financiare internationale. Administratia Bush mai urmareste si sa determine o serie de institutii financiare europene sa refuze acordarea de imprumuturi Iranului, cateva banci elvetiene declarandu-se deja de acord cu aceasta masura.

CEARTA INTRE ALIATI. Desi SUA si cei trei aliati europeni - Marea Britanie, Franta si Germania - au ajuns la un acord de principiu in privinta sanctiunilor impuse Iranului adoptarea lor va fi un proces dificil, din cauza dreptului de veto de care dispun Rusia si China. In plus, pentru a complica situatia, UE s-a declarat pregatita sa continue negocierile cu Iranul si dupa expirarea termenului-limita.

×
Subiecte în articol: externe