x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii încep să aibă vederi de stânga în patria capitalismului

Americanii încep să aibă vederi de stânga în patria capitalismului

10 Apr 2009   •   00:00
Americanii încep să aibă vederi de stânga în patria capitalismului

Circa 47% dintre americani se îndoiesc de superioritatea capitalismului faţă de socialism, o adevărată premieră, relevă un sondaj telefonic recent al Rasmussen Reports Inc., difuzat în ediţia electronică a Daily News, citat de Agerpres.

În condiţiile preluării de către guvernul Statelor Unite ale Americii a unor cote majoritare de acţiuni în bănci americane de renume şi a subvenţionării publice masive a industriei constructoare de maşini, toate grav lovite de criză, în presa americană se vehiculează tot mai des că SUA se îndreaptă către socialism. În plus, mulţi dintre americanii de rând, indică sondajul, sunt gata să accepte noua tendinţă, dacă argumentele în favoarea ei se vor dovedi puternice.

Numai o majoritate la limită a americanilor (53%) mai crede în superioritatea sistemului capitalist, în timp ce 20% se pronunţă pentru socialism, iar restul de 27% sunt nehotărâţi.

Date la fel de interesante reies şi din preferinţele cetăţenilor în funcţie de structura pe vârste şi de afilierea politică. Asftel, adulţii cu vârste de peste 40 de ani sunt în general puternici susţinători ai capitalismului, în timp ce respondenţii sub 30 de ani sunt puternic divizaţi. Din punct de vedere politic, doar unul din 12 republicani crede în superioaritatea socialismului, în timp ce 39% dintre democraţi preferă capitalismul şi 30% socialismul. Unul din şase investitori americani este de asemenea favorabil socialismului, arată studiul. Sondajul a fost efectuat luni şi marţi, pe un eşantion de 1.000 de persoane din toată ţara, după criterii statistice. Marja de eroare este apreciată la +/- 3%. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe