x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii pun la cale inculparea fondatorului WikiLeaks

Americanii pun la cale inculparea fondatorului WikiLeaks

de Sînziana Stancu    |    14 Dec 2010   •   22:34

Un mare „juriu” secret s-a întâlnit în Alexandria (statul Virginia), pentru a studia posibilitatea de a-l inculpa pe Julian Assange pentru divulgare de secrete militare şi diplomatice.

Dezvăluirea a fost făcută de principalul avocat al lui Assange, Mark Stephens, către David Frost, de la televiziunea Al Jazeera. Stephens a spus că ar fi aflat despre acest juriu de la autorităţile suedeze. La rândul său, procurorul general al Statelor Unite, Eric Holder, a declarat că a autorizat luarea de măsuri importante împotriva WikiLeaks, ca răspuns la cele mai recente scurgeri de informaţii. Holder nu a dat alte detalii în legătură cu această decizie.

Fondatorul site-ului WikiLeaks a fost eliberat pe cauţiune marţi după-amiază de justiţia britanică şi luptă pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde este acuzat de delicte sexuale, după ce a fost reclamat de două tinere suedeze care au pretins că ar fi fost violate şi molestate sexual de Assange. Despre cele două tinere, tot avocatul lui Assange dezvăluia cu două zile în urmă că ele ar fi avut un plan bine stabilit dinainte, de a-l compromite pe fondatorul WikiLeaks, care este dorit, de fapt, de SUA, pentru a se răzbuna pe el pentru secretele militare şi diplomatice pe care le-a dezvăluit până acum.

Începând de la sfârşitul lunii trecute, informaţii secrete constând în telegrame şi note diplomatice provenite din toate ambasadele SUA din lume au fost postate zilnic pe site-ul WikiLeaks. Sunt aproximativ 250.000 de asemenea documente. Recent, după arestarea sa în Marea Britanie şi după ce s-au încercat blocarea şi distrugerea site-ului WikiLeaks, Assange a ameninţat că va divulga şi alte secrete militare, despre baza de detenţie a presupuşilor terorişti de la Guantanamo.

×
Subiecte în articol: externe