x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amin ul Haq, vechiul tovarăş al lui Osama bin Laden, a reapărut în public

Amin ul Haq, vechiul tovarăş al lui Osama bin Laden, a reapărut în public

01 Sep 2021   •   10:20
Amin ul Haq, vechiul tovarăş al lui Osama bin Laden, a reapărut în public

Amin ul Haq, vechiul tovarăş al lui Osama bin Laden, a reapărut în public. Teroristul a devenit responsabil de însoţirea apropiată a fondatorului Al Qaeda. În 2007, ar fi fost rănit în luptă, iar în anul următor a fost arestat la Lahore, Pakistan, dar eliberat în 2011.

Joe Biden a spus că nu menirea Americii nu a fost să instaureze un regim democratic în Afganistan, ci să lupte contra terorismului. Dar tocmai terorismul reînvine, după plecarea trupelor americane.

Semnele sunt clare, după ce a reapărut în public Amin ul Haq, vechiul partener de luptă al lui Osama bin Laden. S-a întors în regiunea Nangarhar, din estul Afganistanului. O apariţie publică, onorată de adepţi.

Biografia luptătorului conţine istoria radicalismului din regiune. Un extremist timpuriu, Amin s-a alăturat fracţiunii Hizb I Islami Khalis şi l-a ajutat pe bin Laden să se stabilească în ţară după pauza din Sudan, de la mijlocul anilor 1990.

O colaborare operaţională şi ideologică, făcută şi mai solidă de convingerile militantului. Teroristul a devenit responsabil de însoţirea apropiată a fondatorului Al Qaeda. Cel puţin a fost în 2001, în timpul evadării în munţii Tora Bora. A fost ”umbra” lui. L-a protejat pe Osama, în timp ce alţi mujahidini încercau în orice fel să împiedice vânătoarea americanilor.

După prăbuşirea regimului taliban, Amin ul Haq şi-a continuat misiunea, întotdeauna alături de oameni ai Al Qaeda şi ai altor facţiuni. În 2007, ar fi fost rănit în luptă, iar în anul următor a fost arestat la Lahore, Pakistan. Va rămâne în celulă până în 2011, apoi va fi eliberat şi, bineînţeles, va reveni la vechea „profesie”.

O perioadă îndelungată în care nu este clar unde se afla baza sa, probabil la graniţele Pakistanului şi Afganistanului, în zona tribală, o regiune în care şansele de a găsi refugiu sunt mai mari.

Reţeaua sa a funcţionat, confirmându-i capacitatea şi posibilele protecţii. Întoarcerea lui Amin face să sune din nou alarma terorosmului. Are cunoştinţe şi idei care îl fac un punct de referinţă pentru marea arenă a radicalismului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: osama bin laden