x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angajat al guvernului chinez, acuzat de spionaj pentru CIA

Angajat al guvernului chinez, acuzat de spionaj pentru CIA

de Redacția Jurnalul    |    21 Aug 2023   •   16:15
Angajat al guvernului chinez, acuzat de spionaj pentru CIA

Un angajat al unei instituții guvernamentale din China este acuzat de spionaj pentru CIA. Acuzațiile au fost făcute luni de autoritățile din China, potrivit CNN.

Ministerul Securității de Stat a anunțat că investighează un angajat al guvernului care ar fi fost recrutat de CIA în timp ce studia în Japonia. Cetățeanul chinez în vârstă de 39 de ani, identificat doar prin numele de familie Hao, a făcut cunoștință cu un oficial al ambasadei SUA din Japonia în timp ce solicita o viză americană, a precizat ministerul.

Oficialul american ar fi dezvoltat o relație apropiată cu Hao, invitându-l la mese, trimițându-i cadouri și plătindu-l pentru a-l ajuta să scrie o lucrare de cercetare, au mai spus anchetatorii chinezi.

Ministerul a mai susținut că oficialul american l-a prezentat pe Hao unui coleg, care ulterior s-a dovedit a fi un ofițer CIA. El i-ar fi cerut lui Hao să se întoarcă în China pentru a lucra pentru un „departament central”. Hao ar fi fost de acord și a semnat un acord de spionaj cu SUA, a anunțat Ministerul Securității de Stat.

La întoarcerea în China, Hao a obținut un loc de muncă la un minister și s-ar fi întâlnit de mai multe ori cu agenți CIA pentru a „furniza informații și a colecta fonduri de spionaj”, a acuzat agenția chineză de spionaj.

Anunțul apare la doar 10 zile după ce același minister a dezvăluit faptul că a descoperit un alt cetățean chinez care spiona pentru CIA. Acesta lucra pentru un grup industrial militar chinez și ar fi fost recrutat în timp ce studia în Italia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: chinez cia