x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful ONU: Progresul de decenii este în pericol

Șeful ONU: Progresul de decenii este în pericol

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2023   •   22:40
Șeful ONU: Progresul de decenii este în pericol
Sursa foto: Hepta

Progresul de decenii este în pericol. Războiul și conflictele amenință milioane de oameni, iar sănătatea a miliarde de oameni este pusă în pericol de criza climatică, în timp ce pandemia a dus la o regresie, în general, spune secretarul general al ONU, António Guterres.

António Guterres a spus, duminică, la deschiderea anuală a Adunării Mondiale a Sănătății, organul decizional al OMS, că speranța de viață la nivel mondial a crescut cu peste 50%, mortalitatea infantilă a scăzut cu 60% în 30 de ani, variola a fost eradicată, iar poliomielita e pe cale de dispariție.

Dar progresul este în pericol. Războiul și conflictele amenință milioane de oameni. Sănătatea a miliarde de oameni este pusă în pericol de criza climatică. Pandemia a blocat progresul și a dus la o regresie în ceea ce privește Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) 2030.

„Ne putem întoarce pe calea progresului. Ne putem realiza ambițiile privind sănătatea și bunăstarea, dar numai dacă lumea lucrează împreună. Dacă cooperăm, în ciuda tensiunilor dintre națiuni",a afirmat Guterres.

El a declarat că promovarea sănătății publice pe termen lung înseamnă consolidarea independenței, autorității și finanțării OMS, "care se află în centrul efortului nostru internațional" și care trebuie să aibă un rol-cheie de coordonare în combaterea următoarei pandemii.

În timp ce negocierile internaționale continuă pentru un nou plan de acțiune în caz de pandemie, "este vital să ne pregătim pentru amenințările la adresa sănătății care vor veni - de la noi pandemii la pericolele climatice - astfel încât să prevenim acolo unde putem și să răspundem rapid și eficient acolo unde nu putem", a declarat șeful ONU.

La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că ieșirea lumii din tunelul întunecat al COVID-19 nu a fost "doar sfârșitul unui vis urât din care ne-am trezit. Nu putem pur și simplu să continuăm așa cum am făcut-o înainte".

Lecțiile dureroase ale pandemiei trebuie să fie înțelese, a spus el.

"Principala dintre aceste lecții este aceea că putem face față amenințărilor comune doar cu un răspuns comun": "Acesta este momentul să scriem împreună un nou capitol în istoria sănătății mondiale, să trasăm împreună o nouă cale de urmat, să facem lumea mai sigură pentru copiii și nepoții noștri, împreună”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: antonio guterres