Organizaţia Human Rights Watch estimează că cel puţin 200 de protestatari au fost împuşcaţi de forţele de ordine şi aproape 1.000 au fost răniţi. Cea mai sângeroasă intervenţie s-a produs chiar la sfârşitul săptămânii trecute, când participanţii la o procesiune funerară au fost mitraliaţi, pur şi simplu, relatează BBC, citând relatări ale martorilor şi ale unor medici din Benghazi. Reprimarea celor care cer plecarea lui Gaddafi s-a făcut inclusiv cu ajutorul unor trăgători de elită, amplasaţi pe acoperişurile clădirilor.
În faţa acestei ample demonstraţii de forţă şi cruzime, cadrele medicale din oraş se declară depăşite de situaţie. Asta în condiţiile în care se aşteaptă, în continuare, la ce e mai rău, pentru că violenţa Poliţiei, a comitetelor revoluţionare şi a militarilor care au intervenit până acum spre a înăbuşi protestele nu pare să îi descurajeze pe manifestanţi. "S-a atins un prag de nedescris, mulţimea de oameni e peste tot şi se confruntă cu gloanţe reale", a declarat unul dintre participanţii la protestele anti-Gaddafi. Începute miercuri, în estul ţării, acestea s-au extins şi spre vest, în oraşe precum Zenten şi Masrata, relatează RFI România.
"Suntem înspăimântaţi, suntem lângă o tabără mare în apropiere de centrul oraşului Benghazi, o tabără militară a lui Gaddafi. Toată lumea a intrat în această tabără, iar soldaţii au împuşcat oamenii şi au ucis foarte mulţi tineri. După aceea, tinerii libieni au ripostat şi au adus un buldozer pentru a dărâma zidurile taberei. După o oră – cred că sunt 25 de minute de atunci – a venit o nouă unitate militară şi au tras în toţi care se aflau pe străzi. Vă rog, ajutaţi-ne!... Au ucis foarte mulţi oameni. De ce? Nu am făcut nimic! Nu am făcut nimic! Nu avem arme, nu avem arme! Vorbesc lumii întregi, vorbesc Americii, domnului Obama: vă rog ajutaţi-ne! Nu am făcut nimic! Vrem să trăim ca un popor bun, nu vrem decât tot ceea ce este bine pentru noi. Vă rog, ajutaţi-ne!" este relatarea făcută de un martor pentru postul de televiziune CNN, ai cărui corespondenţi monitorizează situaţia din Libia de la Cairo, întrucât autorităţile libiene nu le permit jurnaliştilor străini să relateze de la faţa locului.
Informaţiile sunt extrem de dificil de obţinut, din cauza cenzurii. Îşi face însă datoria agenţia oficială, Jana, care relata sâmbătă că autorităţile libiene au arestat zeci de cetăţeni străini (de naţionalitate tunisiană, egipteană, sudaneză, palestiniană, siriană şi turcă) ce făceau parte dintr-o reţea având misiunea de a destabiliza ţara.
Citește pe Antena3.ro