x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apropiere timidă între Germania și Turcia

Apropiere timidă între Germania și Turcia

28 Sep 2018   •   17:31
Apropiere timidă între Germania și Turcia

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită la Berlin, au afişat vineri o apropiere timidă între cele două ţări, în pofida "diferenţelor profunde" care rămân, în special în ceea ce priveşte drepturile omului şi libertatea presei în Turcia, relatează AFP. 

Singurul anunţ concret la sfârşitul reuniunii între cei doi lideri se referă la posibilitatea organizării în octombrie a unui summit privind Siria, axat pe soarta ultimului bastion rebel Idleb, şi care reuneşte Rusia, Turcia, Germania şi Franţa. 

Turcia şi Germania, unde Erdogan se află într-o vizită de stat până sâmbătă, încearcă să depăşească doi ani de tensiuni: după puciul eşuat din 2016, Ankara reproşează Berlinului că nu a făcut suficient pentru a o susţine. La rândul lor, autorităţile germane critică represiunea lansată de Ankara după puci şi spionarea opozanţilor turci aflaţi pe teritoriul german. 

Există încă "diferenţe profunde", a recunoscut Angela Merkel la sfârşitul reuniunii, referindu-se în special la libertatea presei şi respectarea drepturilor omului în Turcia. 

Însă, în momentul în care relaţiile între cele două ţări cunosc o uşoară îmbunătăţire, cancelarul german a subliniat interesele comune cu Ankara. 

"Avem multe lucruri care ne unesc", a afirmat Merkel, subliniind "importanţa deosebită" a vizitei lui Erdogan. În Germania trăiesc trei milioane de persoane de naţionalitate sau de origine turcă. 

Cu 7.500 de companii germane în Turcia, Berlinul are nevoie de o "economie turcă stabilă", a spus Merkel, în timp ce Turcia este lovită de o puternică criză economică după prăbuşirea monedei sale. 

La rândul său, Erdogan şi-a exprimat mulţumirea că vizita sa a permis consolidarea relaţiilor plecând de la o nouă bază: "Am ajuns la un consens pentru a relansa mecanismele de cooperare", a afirmat şeful statului turc. 

Ambele state membre ale NATO, Germania şi Turcia au interese comune în combaterea terorismului şi în prevenirea unui nou aflux de imigranţi din Siria, a spus Angela Merkel. Cele două ţări găzduiesc câteva milioane de refugiaţi sirieni. 

La conferinţa de presă, un bărbat care purta un tricou cu mesajul "Libertate pentru jurnalişti" a fost evacuat imediat. 

Erdogan s-a întâlnit vineri dimineaţă cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier la reşedinţa oficială a acestuia, Palatul Bellevue, unde şeful statului turc a fost primit cu onoruri militare. 

Preşedintele german a abordat problema prizonierilor "politici" reţinuţi în Turcia, între care şi cinci cetăţeni germani. 

Demonstraţii ale unor grupuri turce şi kurde împotriva vizitei lui Erdogan sunt planificate vineri după-amiază la Berlin şi sâmbătă la Koln unde Erdogan va participa la inaugurarea unei moschei. Efective importante de poliţie au fost trimise pentru a preveni eventuale violenţe.

AGERPRES

×